A sütőtökös muffin különösen népszerű így Halloween felé közeledve, amit akkor is érdemes elkészíteni, ha idén nem megyünk semmilyen beöltözős buliba.
A sütőtök az ősz legzseniálisabb zöldsége, amely önmagában is isteni, ráadásul sütikbe is remekül passzol.
A sütőtökös muffin már jó ideje népszerű Amerikában, itthon egyelőre csak pár éve lett felkapott. A süti népszerűsége abszolút érhető, ugyanis nagyon finom, kellemesen illatos, és tulajdonképpen elrontani sem lehet, csupán egy muffinforma szükségeltetik hozzá.
Hozzávalók
- 30 dkg sütőtök
- 0.5 tk só
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 tk vaníliás cukor
- 0.5 tk őrölt szerecsendió
- 0.5 tk szegfűszeg
- 17.5 dkg liszt
- 2 tk sütőpor
- 6 tk birsalmalekvár
A héj és a magos rész eltávolítása után felkockázzuk a sütőtököt, és egy kevés sós vízben puhára főzzük, majd botbotmixerrel pürésítjük.
190 fokra előmelegítjük a sütöt, közben a a vajat habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal. A sütőtökös pürébe belekeverjük a fűszereket, és vajkrémet adunk hozzé. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd a sütőtökös masszába forgatjuk, és simára dolgozzuk.
A muffintepsibe (12 darabos) papírformáka teszük, majd ezekbe szépen kikanalazzuk a tésztát, amit 20-25 perc alatt készre sütünk.
A birsalmalekvárt megmelegítjük és simára keverjük. Végül a kihűlt muffinok tetejét vékonyan megkenjük a zselével.
[sc name=”facebook” ]