Kezdőlap Események Csobánc: a magányos tanú, terroir borokkal

Csobánc: a magányos tanú, terroir borokkal

734
0
Hirdetés:

A Balatonnal és környékével nem lehet betelni. Nem csak nyáron, és nem csak a strandon lehet itt eltölteni az időt – a kirándulók, a borkedvelők, az ínyencek, a geográfusok és művészettörténészek is megtalálják a környéken a számításukat.

A Balaton északi partján régi vulkánok hegyei magasodnak. Mindegyiknek van valami jellegzetessége, a Csobánc magányosan áll, kúp alakú, és várrom van a tetején. A várnak ugyan a vulkánnál rövidebb, mégis több évszázados története van: a XIII. században építették, Mátyás király halála után megerősítették, a török időkben fontos végvárunk volt, amely többször is sikeresen ellenállt az ostromnak. Utolsó aranykora a Rákóczi-szabadságharc idejére esik – ennek leverése után robbantották fel a császári seregek. Romja azonban egy családi kirándulás kitűnő célpontja lehet, melynek során többször és többféle gyönyörű panorámában gyönyörködhetünk: Badacsony, Szigliget, Szent György-hegy, majd szinte az egész Balaton.

A Csobánc oldalában szőlők, s a Villa Tolnay pince. Nem a birtok tulajdonosát, vagy borászát hívják Tolnaynak: Tolnay Klári színésznő időszakos lakhelye volt a mai vendégház. A Villa Tolnay borászainak meggyőződése, hogy a Csobánc mikroklímája tökéletes alapot teremt terroir borok készítésére. A „terroir nagykövete” az Olaszrizling, de ezen kívül Zöldveltellini és Chardonnay is érik a fahordókban. Kóstolni majdnem minden nap lehet, de vannak olyan kiemelt alkalmak, mint – a korlátozott befogadóképesség miatt regisztrációhoz kötött – Sound & Silence estek, ahol a borkóstolást dűlőtúra előzi meg, majd ínyenc vacsora és élőzene (jazzy és rocky) zárja. Késő estig, de nem éjszakába nyúlóan – a Csobánc-hegyen ugyanis a csendé a főszerep.

Fotó forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház