Másnapos zabkása - illusztráció

A zabpehely általában elmaradhatatlan kelléke az egészségesen élők bevásárlókosarának. Alapvetően gluténmentes[1], magas a rosttartalma, ásványi anyagokban is gazdag és a glikémiás indexe is korrekt. Jól hangzik ugye? Hát még a másnapos zabkása!

Bár a boltokban kaphatóak a zabkásák még gyorsabban és egyszerűbben elkészíthető instant változatai, óva inteném tőle a vásárlókat. Találni köztük egészséges „példányokat” is, mégis a legtöbbjében tobzódnak a cukrok és a mesterséges ízfokozók, színezékek.

Még ezeknél is lényegesen egészségesebb megoldás az úgynevezett másnapos zabkása. Mielőtt azonban bármiféle alkoholos dologra asszociálnánk, ezt felejtsük is el, erről ugyanis szó sincs. A másnapos zabkása néven is ismert reggeli titka, hogy az összetevőket rétegezve egy befőttes, vagy csatos üvegbe helyezzük, éjszakára a hűtőben pihentetjük, így másnapra a zabpelyhünk puha lesz és fogyaszthatjuk is!

Kevesebb munka van vele, hiszen főzni sem kell és még a lábasba sem ragad bele. Nézzünk egy egyszerű overnight alapreceptet, amellyel biztosan jól indulhat a napunk!

Barackos-diós másnapos zabkása

1/3 befőttes vagy csatos üveg zabpehely

1 dl mandulatej

10 dkg görög joghurt

1 evőkanál  chia mag

1 marék dió

2 db barack

Elsőkét a zabpelyhet tegyük bele a befőttes üvegünkbe, majd rétegezzük rá a dió és a felszeletelt barack felét. Szórjuk rá a chia magot, most pedig jöhet a görög joghurt! Ezután tegyük rá a dió és a barack másik felét, végül pedig öntsük nyakon mandulatejjel! Tegyük be a hűtőbe néhány órára, de a legjobb, ha este készítjük és másnap reggel fogyasztjuk. Egészséges és isteni!

[1] Az alapvetően kitétel nagyon fontos, mivel ettől még előfordulhat, hogy a betakarítás, szállítás, tárolás, feldolgozás során a zab búzával szennyeződik, ezért a gluténérzékenyek keressék a garantáltan gluténmentes termékeket!