Talán sokak fejében keverednek a forgalmak, most azonban helyretesszük a zűrzavart! Burgonya, csicsóka, batáta? Itt az idő, elmagyarázzuk, mi micsoda.

Édesburgonya, ami a batáta

Nos, itt bizony egy kis turpissággal szembesülhet az olvasó. Ugyanis gyakran külön emlegetik őket, ám a batáta nem más, mint az édesburgonya, ami már jóval ismertebb. Az édesburgonya kifejezés szintén becsapós, hiszen valójában nem is tartozik a burgonyafélék családjába. Ugyanakkor elkészítési módjai valóban hasonlítanak a burgonyáéhoz, például püréként, sült krumpliként vagy rakott krumpliként is tökéletes. Hazai termesztése nem éppen egyszerű, mivel igencsak melegkedvelő növényről beszélhetünk, így elsősorban Afrikában, Kínában, Indiában és a trópusi területeken termesztik. Sajnos nem tartozik a legolcsóbb zöldségeink közé, de ha tehetjük iktassuk be az étkezéseinkbe. És, hogy miért? Kiváló a glikémiás indexe, tele van C-vitaminnal, mangánnal és rézzel!

Csicsóka, ami nem burgonya

sweet 2568482 1280

Sajnos nem teljesen érthető okok miatt, nem a legegyszerűbb beszerezni a boltokból a csicsóka névre hallgató zöldségfélét. Ráadásul egész télen elérhető, nem fagy le, ugyanis a földben tökéletesen jól érzi magát. Jeruzsálemi articsókának is nevezik, Észak-Amerikában őshonos, de már a XVII. századtól termesztik Magyarországon is. A népnyelv földi almaként is emlegeti a csicsókát. Az édesburgonyához hasonlóan nagyon jó a glikémiás indexe, a benne található inulin (vízben oldódó nagyméretű rost) gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezetünkön, megfelelő energialökettel ellátva, és mindezt teszi úgy, hogy a vércukorszintünket sem emeli meg közben. Kár lenne, ha nem kerülne az asztalainkra ez a szuper zöldség. Irány a piac!

Hirdetés: