Kezdőlap Hírek Akkor a kávé most egészséges vagy sem?

Akkor a kávé most egészséges vagy sem?

701
0
Hirdetés:

Egy erős fekete, egy lágy cappucino, esetleg egy mézes mélange? A kávé kétségkívül az egyik leggyakrabban fogyasztott ital napjainkban. Nem véletlen hát, hogy vizsgálni kezdték egészségügyi hatásait. Nézzünk mi is pár érvet/ellenérvet!

A kávé is egészségtelen vagy csak a cukor?

Sajnos a kávéfogyasztásnak igen gyakran velejárója a cukor, amit nem is kell túlzottan részleteznünk, miért is kellene teljesen kiiktatni az életünkből. Érdemes azonban letisztáznunk magunkban (ha eddig esetleg nem tettük), hogy a kávét nem szükségszerű cukrozni, ha feltétlen ragaszkodunk valamilyen édesítéshez, akkor inkább mézzel, vagy természetes édesítőszerrel (pl.: datolyasziruppal) helyettesítsünk. Az instant kávékat éppen ezért a legjobb, ha elkerüljük, mivel gyakran már eleve hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Kávébab
Kávébab

Miért fogyassz kávét?

Nagyon jól ismert a kávé élénkítő hatása, elsősorban a koffeinnek köszönhetően. Amikor egy hosszú napnak nézünk elébe, biztosan könnyebb lesz, ha egy feketével indítunk. Energizál, javítja a memóriát és a kognitív képességeket. A rendszeres kávéfogyasztást összefüggésbe hozták a Parkinson-és Alzheimer-kór megelőzésével is. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek segítenek megkötni a káros szabadgyököket a szervezetben. Emellett a kettes típusú diabétesz ellen is javasolt rendszeres fogyasztása. Mindezek mellett a kávé jelentősen megnöveli a fizikai teljesítőképességet és serkenti az idegrendszer működését.

Miért ne fogyassz kávét?

Mint oly sok más dologgal kapcsolatban, itt is erős függőség alakulhat ki, bár ezt talán be sem kell mutatni a vérbeli kávéfogyasztóknak. Talán már magunkon is tapasztalhattuk azt az érzést, hogy csak az első reggeli fekete után indul be igazán a nap. Az arra érzékenyebbeknél kisebb vérnyomás emelkedést okozhat, sőt a túladagolás is előfordulhat, ilyenkor kellemetlen közérzetet és szorongást érezhetünk. Kedvencünk vízhajtó hatása is közismert, nem véletlen, hogy jobb kávézókban víz is jár egy csésze fekete mellé. Így ha kávézunk, sose feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról (így még bőrünk idő előtti ráncosodásáért is teszünk valamit)!

Akkor mennyi az annyi?

Bár még mindig számos vita övezi a kávéfogyasztás egészségügyi hatásait, az elfogadott vélemény szerint napi 1-2 csésze az, ahol még nem érvényesülnek a kávé negatív hatásai, a pozitívak azonban már igen. A minőségről se feledkezzünk meg! Lehetőleg kávébabok formájában vásároljuk a kávét, és ne őrölten, hiszen ez utóbbi esetében szinte lehetetlen ellenőrizni a minőséget.

 

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház