Tudtad, hogy az avokádót, már 5000 évvel ezelőtt is fogyasztották Közép-Amerika őslakosai? Az aztékok ugyanis pontosan tudták micsoda fantasztikus gyümölcs az avokádó, és most mi is elmeséljük nektek, hogy miért is érdemes rendszeresen fogyasztani.

Miért egyél avokádót?

Az avokádó telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag, jó hatással van a szív- és érrendszerre, emellett A, B és E vitaminokban is bővelkedik. Magas olajtartalma miatt kifejezetten tápláló, olaját kozmetikai termékekben is gyakran felhasználják. Mindezek mellett még a koleszterinszintet is csökkenti és növeli a tesztoszterontermelést. Erős afrodiziákumként tartják számom olyannyira, hogy a legenda szerint az azték apák biztonságosabbnak gondolták otthon tartani szűz lányaikat avokádószüret idején.

avocados 386795
Az isteni guacamole

Hogyan fogyasszuk?

Először is fontos leszögezni, hogy csakis az érett avokádót szabad elfogyasztani, ugyanis éretlen változata mérgező. (Mellesleg az avokádó érését gyorsíthatjuk, ha mellé banánt, almát, sárgabarackot vagy szilvát helyezünk, ezek ugyanis etilén gázt termelnek, ami elősegíti az érés folyamatát.) Hűtőbe sem érdemes tenni, sőt a főzést és sütést is kerüljük az avokádóval, mivel kesernyéssé válhat az íze. Pirítósra kenve azonban isteni, a mexikóiak pedig guacamolét (pikáns avokádókrém) készítenek belőle. A fenntartható életmód hívei igyekeznek elkerülni az avokádó fogyasztását, mivel a főleg exportra termesztett egzotikus gyümölcs egyre növekvő ára miatt fenyőerdőket tizedelnek meg Közép-Amerikában.

Hirdetés: