Kezdőlap Hírek Birsalmasajt – tuti recept kezdőknek is

Birsalmasajt – tuti recept kezdőknek is

1376
0
Hirdetés:

Imádod a birsalmasajtot? Nagyon helyes, ugyanis ez az egyik legjobb dolog, ami a birsalmával történhet. Most hoztunk egy birsalmasajt receptet is hozzá!

A birsalma valóságos orvosság, a görög mítoszokban pedig aranyalmaként szerepel. Magas vitamin és rosttartalmú, segít az emésztésben, rákmegelőző tulajdonságú, sőt antidepresszáns hatásáról is egyre több tanulmány értekezik. A birsalmasajtot a világ több pontján készítik, és szerencsére egyre inkább kezd újra visszatérni nálunk is a köztudatba.

Már a régi magyar konyha is használta a birsalmát, Méliusz Juhász Péter 1578-ban megjelent Herbarium című könyvében értekezik a birsalmasajt jótékony hatásairól. Kiemeli vérzéscsillapító tulajdonságát, amely a mára már felfedezett P-vitaminnak (rutin névre hallgató flavonoid) köszönhető.

A spanyol ajkú országokban gyakran kenyérre szelve fogyasztották a birsalmasajtot, és jellegzetes adventi ételnek számított. A magyar sajt kifejezés beszédes, ugyanis híven tükrözi, hogy a birsből készült orvosság a sajthoz hasonlóan reszelhető vagy darabolható is. Elkészítése egyszerű, bár számos recept ismeretes hozzá. Az októberi befőzések kétségkívül legnagyobb sztárja a birs, mi most hoztunk nektek egy receptet a sok közül!

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg birsalma
  • 60 dkg cukor
  • 1 citrom

A birsalmákat mossuk meg, vágjuk négy részre, és távolítsuk el a magházat. Rakjuk a gyümölcsöket egy fazékba, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Facsarjuk bele a citrom levét. Ha zavar a héja, meg is pucolhatjuk, majd 25-30 percen keresztül főzzük puhára. Ezután botmixerrel pürésítsük össze.

Tegyük vissza a pürésített birsalmákat a tűzre, adjuk hozzá a cukrot, és főzzük sűrűre. Különböző formájú tálakat (például őzgerinc) béleljünk ki folpackkal, és még forrón öntsük bele a lekvárt. Tehetünk bele diót vagy különbözőm magokat és aszalványokat is. Egy éjszakán át pihentessük, majd ha megszilárdult öntsük ki egy papírra, rakjuk hűvös helyre, majd egy hét alatt szárítsuk ki. Csomagoljuk a birsalmasajtot folpackba, és tartsuk hűvös helyen! Egészséges és finom őszi nasi lett belőle!

 

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház