Kezdőlap Diéta & Egészség Beyond Meat hamburger – amikor a húson túl is van élet

Beyond Meat hamburger – amikor a húson túl is van élet

635
0
Hirdetés:

A Beyond Meat hamburger ígérete szerint képes ízletes alternatívát nyújtani a hús helyett. Nyár óta már Budapesten is lehetőség van megkóstolni a sok reménnyel kecsegtető műhúst. De, hogy miért is kellene olyat fogyasztani, ami olyan, mint a hús, de mégsem az? Elmeséljük!

Volt egyszer egy Ethan Brown

A növényi eredetű húsokat gyártó cég, a Beyond Meat Ethan Brownnak, az elszánt vegán környezetvédőnek köszönhető. Jelentőségét mutatja, hogy olyan hírességek álltak mögé, mint Bill Gates vagy éppen Leonardo di Caprio. A Beyond Meatnél kezdetben csirkepótlékokkal foglalkoztak. 2017-ben belekezdtek a Beyond Sausages projectbe, ahol a sertéskolbászra igyekeztek vegán alternatívát nyújtani. 2019 júliusában pedig megszületett cikkünk főszereplője, a “hamis marhahúsos” hamburger is.

Egyre többen döntenek úgy manapság, hogy felhagynak az állati eredetű fehérjék vagy csak szimplán a hús fogyasztásával. Sajnos ez így vagy úgy, de néha lemondásokkal jár. A Beyond Meatnél egyértelműen törekedtek arra, hogy visszaadják a “hamburger húsélményét”. Bár a hamburger pogácsa teljes receptje titkos, annyit tudni lehet, hogy többek között borsófehérjét és céklát is használnak az elkészítéséhez. Előbbivel a hús fehérjetartalmát akarják pótolni, utóbbit pedig a színe miatt alkalmazzák (például a véres marhahús látványát visszaadva).

Brown elmondása alapján a környezettudatos, és egyben egészségtudatos embereknek próbálnak ezzel kedvezni. Sőt magának a bolygónak is, nem is beszélve szegény tehenekről. A Michigan-i Egyetem egyik tanulmánya szerint a húsmentes burger 99%-kal kevesebb vizet és 46%-kal kevesebb energiát igényel a hagyományos húsos társánál. Azért ez elgondolkodtató eredmény, nemde?

Baloldalt Lord Seitan, jobbon pedig a Beyond Meat burger

Így szerepelt a Beyond meat hambi…

Fontos számunkra a környezet, ám az igazán jó hamburger-élményről sem szeretnénk magunkat megfosztani, így jött az öltet, hogy mi is górcső alá vettük a nálunk most nyáron debütáló növényi eredetű húst. Egy sajnos biztos, és most kezdjük a rosszal: elég húzós ára van, ha a belvárosi kézműves hambizókhoz mérjük, akkor sem számít túl olcsónak. Mi –  hogy pontosak legyünk – 2790 forintot fizettünk érte a Las Vegansban. Már csak egy kérdés maradt: finom-e?

Próbáltunk kritikusan hozzáállni, és valóban egy marhahúsos hambival versenybe állítani. Azt kell mondjuk a Beyond Meat abszolút megugrotta az elvártakat, és valóban szinte a megtévesztésig hasonló hamburger pogácsát sikerült kreálniuk. Azoknak, akiknek eddig csak a szejtános hambik jutottak, netalántán vegánként visszakacsingatnak a hús felé, azoknak mindenképpen egy üde színfolt lesz az étkezésében a Beyond Meat hamburger. Mi nem csalódtunk benne, sőt legszívesebben már ma is újraennénk. Ti próbáltátok már?

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház