Először is, higgyétek el, cikkünk főszereplőjének semmi köze a pokemonokhoz. Annál inkább egy messzi, egzotikus országhoz Hawaii-hoz, a poké bowl ugyanis a szigetország nemzeti étele. Jó hír, hogy most már nem kell repülőre ülni, ha meg szeretnénk kóstolni, elég elvillamosozni a Bartók Béla útig, az Ono Poké Bowl jóvoltából.

Mi is az a poké bowl?

A poké azon túl, hogy Hawaii nemzeti eledele, helyi nyelven vágást takar, pontosabban egyfajta vágási technikát. Eredetileg ugyanis felkockázott, nyers tonhaldarabokat jelentett, amit tengeri sóval, hínárral, algával és banhullal (helyi dióféle) tálaltak. Ezt a mixet előételként és főételként is fogyasztották.

A mai poké bárok egyre divatosabbak Európa szerte, így az étel is apróbb változtatáson esett keresztül az autentikus változathoz képest. A poké bowl mai formájában ugyanis egy tálat takar, aminek aljában rizs vagy rizstészta lapul, és erre jöhetnek a különböző feltétek: csírák, gombák, halak, hínár, alga, stb.

Helyszín és a kiszolgálás 

20191201 144827 scaled

Mi nagyon lelkesek voltunk amikor megtudtuk, hogy egy ilyen kuriózum konyha – mint a hawaii-i – Budapesten is megmutatja magát. Mert valljuk be őszintén, folyamatosan nyílnak a kézműves hambizók vagy a pho-levesezők, de igazán egzotikus konyháknak még akadna hely bőven a fővárosban is.

A Bartók Béla út egyre nagyobb sikernek örvend az utóbbi években, több menő étterem is hódít ezen a környéken. Az ONO Poké Bowl enteriőrje alapvetően szép és letisztult, a fás vonulatokat kedvelőknek különösen tetszeni fog. Nekünk személyes kedvencünk a fűszoknyában táncoló neon figura volt. A kiszolgálás a pultnál történik, közvetlen és barátságos fogadtatásban volt részünk. A tálakat nem a pultnál kell megvárni, csipogóval jelzik, ha elkészült az étel. Összességében egy hangulatos hely, ahol leülni is bőven van lehetősége a betérőknek.

És végül a kínálat

Az étlapon hat előre elkészített tálat találhatunk: ebből három halas, kettő csirkés, és egy teljesen vegán. Így nyugodtan mondhatjuk, hogy húsevők, peszketáriánusok, de még a vegánok is kedvükre válogathatnak. A legszuperebb, hogy arra is van lehetőség, hogy magunk állítsuk össze a tálat: először is választanunk kell egy alapot (rizs, rizstészta, quinoa-cukkini, lila káposzta, sőt ezeket keverhetjük is), másodszor jöhet a hús (csirke, vörös tonhal, lazac) vagy vegán bowl esetén az avokádó, végül pedig ezekre kerülnek a különböző zöldségek, gyümölcsök, szószok, magok, gombák. Természetesen fel is turbózhatjuk mindezeket, és kérhetünk extra összetevőket is!

20191201 141130 scaled
A lazacos poké bowl

A bowl tulajdonképpen egy egyszerű műfaj, és az ételeknek csak a képzeletünk szab határt. Mi kétféle tálat kóstoltunk, a Salmon Soul és Vegan Magic névre hallgatóakat. Alapvetően elégedettek voltunk vele, a végén még egy kis plusz adag szójaszósszal is nyakon öntöttük tálunkat, csak úgy biztos, ami biztos alapon. Respekt a wakame alga miatt, az valóban nagyon ízletes volt!

20191201 141142 scaled
A vegán avokádós verzió

Bár adósak maradtunk még három bowl-lal (legalább van rá kifogás, hogy visszatérjünk) meglepő módon a vegán verzió jött be a legjobban. A füstölt tofu, a szójaszósz és az avokádó állatira működött együtt, valódi ízrobbanást okozott.

Meglepő módon nemcsak a hasunkra gondoltak az étterem kitalálói, de az italok terén sem szűkölködnek. Először ugyan meglepő volt, hogy nagy hangsúlyt kaptak az alkoholos koktélok. Újragondolva viszont egész szuper, hogy nem ragaszkodtak mereven a határokhoz. Így az ONO Poké Bowl nemcsak egy egzotikus kajálda, hanem egy klassz koktélozós hely is. Próbáljátok ki ti is! Addig is, a poké legyen veletek!

Hirdetés: