Kezdőlap Cupákos Halászlétörténelem – az ízig vérig magyar étek

Halászlétörténelem – az ízig vérig magyar étek

850
0
Hirdetés:

Ki ne ismerné a halászlét, az egyik legemblematikusabb magyar ételünket? Az ünnepek közeledtével pedig pláne aktuális, így úgy gondoltuk felelevenítjük, mit is érdemes tudni róla. 

Az igazi paraszti halászlé

A halászlé ízig vérig a magyarok eledele, ehhez kétség sem férhet. Az 1871-ben megjelent Rézi néni féle szakácskönyvben már említik a halpaprikás halászosan nevezetű fogást, amelynek lényege, hogy a hozzávalók egyszerre kerülnek a bográcsba. A régi népies halászlé titka a sok és jóféle halban rejlik (de nagyrészt ponty legyen az alapja), na és persze a rengeteg hagyma, emellett a “törökbors” azaz a pirospaprika adja meg az étel valódi sava borsát.

Mint minden ételnél, a halászlénél is eltérések figyelhetőek meg tájegységenként. A 19. századtól ugyanis különféle készítési hagyományok alakultak ki: eltérőek lettek a Tisza melletti, a Duna mindkét oldalán, a Balaton környékén, valamint a polgári konyhákban és a halásztanyákon is.

Halászlécsoportok

Először is érdemes tisztázni, hogy a magyaros halászlevet főképpen pontyból érdemes készíteni, a többi hal csak kiegészítő szerepet kap a levesben. A drágább halakat – úgy mint a csukát vagy a süllőt – kár lenne veszni hagyni egy halászlében (húsuk ugyanis szétesne), a tengeri halak szintén nem passzolnak jól a magyaros halészlé ízvilágához.

Ha csoportosítani szeretnék a halászléket, akkor három nagyobb főcsoportot tudnánk említeni: a dunai, a tiszai, és a balatoni halászlét. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy három féle halészlé van összesen, hiszen a főcsoportokon belül jó néhány kisebbet is megkülönböztethetünk. Például hiába tartozik a bajai és a paksi halészlé is a dunaihoz, mégsem teljesen egyformák.

Dunai halászlé

A dunai halászlénél is érvényes az a mondás: ahány ház, annyi szokás. Annyit azért elmondhatunk róla, hogy a Bajától lefelé szokás a halászlevet két fogásban tálalni: először a levet tésztával, a halszeletek pedig túrós csuszával. Bajától északra pedig tésztával eszik a halászlevet, de a halszelet a lével egyszerre kerül terítékre.

Tiszai halászlé

A klasszikus tiszai halászlé különböző fehér húsú halakból, a ponty fejéből, farkából és hagymából készülő alaplé elkészítésével kezdődik, majd a paszírozés következik, végül pedig a felöntött alaplébe kerül a só, a piros paprika és a jó minőségű pontyszeletek.

Balatoni halászlé

A balatoni halészlé a tiszaihoz hasonlóan egy ritkás alaplé elkészítésével vette kezdetét. Bár számos változatban főzik a Balaton környékén is, a népi receptek szerint ebbe az alaplébe bőségesen került hagyma, majd módjával a paprika, és mellé sok-sok apró hal (például dévér és garda). Emellett számos helyen burgonya is dúsította az alaplevet.

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház