Ha francia sütemény, akkor macaron! Legalábbis legtöbbünknek biztos ez jutna először eszünkbe. De belegondoltatok már, hogy miért is lehetnek ennyire sikeresek ezek a kerek kis édességek? 

Nem is francia, hanem olasz

Akadt már példa olyanra, hogy egy ételhez társított országról végül kiderült, hogy ismereteink hamisnak bizonyultak. Bár a macaront, ma francia sütiként tartják számon, valójában Európa csizmájában, Olaszországban találták fel. Bár a források eltérő adattokkal szolgálnak, a legelfogadottabb nézet szerint a 14-15. században Velence környékén készíthették el először a pasztellszínekben pompázó süteményt.

Maga az elnevezés az olasz maccarone vagy maccherone szóból származik, amely tojásfehérjéból, mandulából vagy egyéb olajos magvakból készült aprósüteményt jelölt.

Medici Katalin és a macaron

Többen Medici Katalinhoz, illetve  az 1533-as II. Henriekkel kötött házasságához  társítják a macaron európai térhódítását. És, hogy miért is? A nagyszabású esküvőre Katalin olasz cukrászokat hozatott magával, akik ez alkalomból gondolták újra a süteményt. Ekkorra a cukrászok már lényegesen finomabbra őrölt mandulával dolgoztak, ám a sütemény keksz jellege és pasztel mintázata továbbra is megmaradt.

macaron 4598396 1280

Az apácák és az áttörő siker

Az igazán nagy áttörést végül a Macaron nővérek néven elhíresült apácák hozták meg a sütemény számára. Marguerite Gaillot és Marie-Elisabeth Morlot nővérek a francia forradalom idején a a sütemények eladásából befolyt összeggel próbálták magukat és Nancy-ben található kolostorukat fenntartani. Macaron nővérek (Les Soeurs de Macaron) névvel nyitott cukrászdájukban még krém nélkül árulták a falatnyi finomságokat. A cukrászda egyébként még ma is létezik, ha arra jártok semmiképpen nem hagyjátok ki, itt kukkanthattok be hozzájuk: https://www.macaron-de-nancy.com/

Pierre Defontaines, a híres pâtissier

Persze mint minden étel, cikkünk főszerelője is sokat változott az idők folyamán. Végleges formáját az 1930-as években nyerte el. A híres Laudrée cukrászdában Pierre Defontaines hajszálpontosan meghatározta a töltelékréteg mértékét. Mára a tölteléknek csak a készítők fantáziája szab határt, lehet karamelles, lekváros, de a különböző virágízek is nagyon divatosak.

Egy másik híres francia cukrász is magáénak vallja a sütemény mai formájáénak megalkotását, Claude Gerbet szerint ugyanis ő maga számít a macaron atyjának. Akárhogy is legyen a falatnyi kis édességet mára a világ minden táján ismerik és előszeretettel fogyasztják, hála kifinomultságának és különlegességének.

Hirdetés: