Kezdőlap Cupákos Egyszerű, de nagyszerű rakott krumpli recept

Egyszerű, de nagyszerű rakott krumpli recept

1541
0
Hirdetés:

Klasszikus menzai étel, de a családi menükben is közkedvelt darab. Bár nem olyan elegáns mint a francia gratin de pommes de terres, de most valljuk be őszintén a rétegek között megbújó kolbászoknak köszönhetően sokkal ízletesebb. Persze tény, ami tény haza beszélünk, de a magyar rakott krumpli páratlan, ehhez most jár egy recept is!

Itt is igaz a mondás: amely szerint ahány ház, annyi rakott krumpli. A rétegzős technikának köszönhetően a fantáziánk szab csak határt az összetevőknek. Mi most egy klasszikusabb, ám általunk is kedvelt recepttel kedveskedünk.

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 6 db tojás
  • 10 dkg kolbász
  • 5 dl  tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 2 tk vaj
  • 10 dkg bacon
Guszta rakott krumpli

A krumplikat 10-15 percre hideg vízbe áztassuk be, majd alaposan sikáljuk le őket. A tojásokat is készítsük elő és mossuk meg.

A krumplit hideg vízzel öntsüm fel, hogy bőségesen ellepje. Adjuk hozzá a sót, majd a forrástól számított kb. 20 percen keresztül főzzük puhára.  A tojásokat sós, hideg vízben főzzük keményre  (forrástól számított 6-7 perc). Ha a krumpli kész, akkor öntsük le róla a vizet, és még melegen hámozzuk meg. A kihűlt tojásokat is szépen puculjok meg és karikázzuk fel a krumplival egyetemben.

A kolbászról, ha szükséges húzzuk le a héját, aztán karikázzuk fel vékonyra. Keverjük el a tejfölben a tojássárgájákat. A sütőt mindeközben kezdjük el 180 fokra előmelegíteni.

Vajjal kenjünk ki egy lapos, tűzálló edényt, a krumplival kezdjük a rétegezést, amit aztán enyhén sózzunk meg. Arányosan jöhetnek rá a tojáskarikák és a kolbászkarikák, majd kenjünk be jó alaposan tejföllel (minél szaftosabban szeretnénk, annál több tejfölt használjunk). Addig folytassuk a rétegezést, míg el nem fogynak az összetevők. Az utolsó tejfölréteg fölé pedig szép csinosan helyezzük el a bacon szeleteket.

Végül pedig süssük addig a sütőben, amíg a tejföl és a rajta lévő szalonna aranybarnára nem pirul (kb. 35-40 perc). Kovászos uborka vagy ecetes savanyúsággal tálaljuk. Isteni lesz! Egészségünkre!

+1 tipp: A legeslegjobb pedig akkor lesz a rakott krumpli, ha ha van időnk előző este (vagy pár órával hamarabb) összerakni, félig megsütni, hagyni kihűlni, aztán egy plusz tejfölréteget a tetejére kenve befejezni a sütést.

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház