Napi egy alma az orvost távol tartja. Tartja a mondás, és mi hiszünk is benne. A legújabb egzotikus és szupertrendi gyümölcsök mellett az alma sajnos egyre inkább kezdi elveszíteni népszerűségét. Pedig jobban tennénk, ha visszaiktatnánk napi rutinunkba, ugyanis amellett, hogy itthon is kapható (így a környezetünket is óvjuk, mivel nem kell messziről szállítani), még olcsó is, na meg persze egészséges!

Bár a fentebb is említett mondás eredetileg Walesből származik, az alma áldásos hatásait már az ókorban is ismerték. Mára kb. 55 faj tartozik az almafélék közé, amelyek nagy része Ázsiában, kisebb része pedig Európában és Észak-Amerikában honos.

Miért annyira jó az alma?

Az egyik legköztudottabb, hogy C-vitamin található benne, amelynek köszönhetően remek immunerősítő. Önmagában természetesen nem elegendő, de jótékony hatása kifogásolhatatlan.

Egy közepes méretű alma kb. 4 gramm oldható rostot tartalmaz. Ez a növényi rost -amelyet nyugodtan hívhatunk pektinnek – alkalmas a vércukorszint, és szérum-koleszterin szint helyes beállítására. Ezek a rostok a gyomorban megduzzadnak és gélszerű állományt képeznek, lelassítják a cukor felszívódását.

Serkenti a nyáltermelést a szájban, mely segít megakadályozni a fogszuvasodás kialakulását.

Melyik a legjobb alma? 

Persze ízlések és pofonok, hogy ki melyik almát szereti, ám az antioxidáns-tartalmuk szerint bizony rangsort is állíthatunk közöttük. Az első helyen itt  a „Red Delicious” néven közismert piros fajta áll, amely másfélszer magasabb fenol tartalommal rendelkezik, mint az utána következő – második legegészségesebbnek bizonyuló – „Northern Spy” típus, amely szintén piros színű.

Kérdezhetnénk, hogy akkor mégis hol állnak a zöldek?  Az első zöldalmafajta csupán az ötödik helyen áll, és csupán fele annyi antioxidánst tartalmaz, mint az első helyen szereplő piros alma.

29849962856 b977a38fce z
Red Delicious almafajta

Hogyan fogyasszuk?

Azt már tudjuk, hogy héjában a vitamin, és ez az almára különösen igaz. A polifenol szint – ami az antioxidánsok egyik fő forrása – bizonyítottan ötször magasabb az alma héjában, mint a húsában. Mint általában minden gyümölcs, nyersen és frissen fogyasztva a legtápanyagdúsabb, az almánál pedig különösen fontos hogy, – természetesen alapos mosás után – inkább ne hámozzuk meg. Gyümölcslé formájában is előnyös fogyasztani, bár ekkor elveszíti a fogakra gyakorolt jótékony hatását. És, bár az almás pite nagyon is finom, sajnos nagyon keveset őriz meg az alma jó tulajdonságaiból, nem is beszélve a sok cukorról.

Rágcsáljunk el inkább mindennap egy nyers almát az egészségünkért!

Hirdetés: