Az almás pite nálunk tipikusan vasárnapi desszert, annyira az, hogy általában hétfőre már egy morzsa sem marad belőle.
Ez az a süti, amire ha rágondolsz, egyből a szádban érzed az ízét. Általában minden háznak megvan a maga almás pite receptje. Eljött az idő, hogy mi is megsüssük, persze olyan, mint a nagyié talán sosem lesz, de azért próbálkozhatunk!
Lássuk, mi sül ki belőle!
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 0.5 csomag sütőpor
- 7 nagy db alma
- fahéj ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral. A lisztbe belemorzsoljuk a margarint, a porcukrot, a tojásokat, majd alaposan összegyúrjuk.
A tésztát meglisztezzük, hogy ne ragadjon, majd 2 részre osztjuk. Egy másik tálba belereszeljük az almákat, hozzátesszük a kristálycukrot, majd összekeverjük. A cukor mennyiségét az alma savanyúsága is meghatározza, ha az alma savanyúbb, több cukor is mehet bele.
Az almából jó alaposan kinyomkodjuk a vizet, különben elázna a tésztánk. Hozzáadjuk a fahéjat és a vaníliát.
Az egyik tésztánkat kisodorjuk, a tepsi aljába elhelyezzük (a tepsit nem zsírozzuk!), és egyenletesen elosztjuk az almát. Kisodorjuk a másik tésztánkat is, és befedjük vele az almánkat.
Villával megszurkáljuk a tészta tetejét, hogy sütés közben fel ne púposodjon.
Végül előmelegített sütőben, közepes hőfokon megsütjük. Még forrón megszórjuk vaníliás cukorral.
Almás süti receptek a kisfazek.hu oldalon is!