A tejszínes carbonara spagetti valójában a magyar ízvilágra formált carbonara, amely több pontban is eltér az eredetitől. Tekintünk most el a hagyományos recepttől, szerintünk ugyanis tejszínnel készítve is nagyon finom a carbonara, ezért most ennek a receptjét mutatjuk meg.
Nos, arról már egy korábbi cikkünkben is beszámoltunk, hogy az igazi spagetti alla carbonara köszönő viszonyban sincs a nálunk is népszerű tésztával:a carbonara, azaz a szénégető spagetti ugyanis nem tejszínnel készül, hanem tojással. Ennek márcsak azért is hihetünk, mert a tejszín különlegességnek számított régen, míg a carbonara spagettinek a legszegényebb olasz családok asztalán is helye volt.
Kivételesen nem az eredetit, hanem a magyarosított, tejszínes verziót hoztuk el. Szerintünk ez is nagyon finom, bármikor könnyen és gyorsan elkészíthetjük, ráadásul tipikusan a gyerekek kedvence.
Mi erre a receptre esküszünk!
Hozzávalók
Tésztához
- 50 dkg spagetti tészta
- 3 l víz
- 1 teáskanál só
Mártáshoz
- 25 dkg bacon (vagy főtt császárhús)
- 2 db tojássárgája
- 4 dl főzőtejszín
- 3 gerezd fokhagyma
- 7 dkg parmezán sajt
- 1 ek vaj
- 2 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Tálaláshoz
- 3 dkg parmezán sajt
A kockára aprított bacont kevés olajon zsírjára pirítjuk.
Közben feltesszük főni a spagettit – csak sót teszünk a vízbe.
közben egy keverőtálban összekeverjük a 2 tojássárgáját, a tejszínt, borsot, kevés sót – figyeljünk oda, ha sós sonkát használunk, akkor ezt ne sózzuk meg, majd belereszeljük a sajt kb. 2/3-át, és végül belenyomjuk a fokhagymát.
Amikor megfőtt a tészta, alig lecsepegtetve visszatesszük az edénybe, amiben főtt, nyakon öntjük a keverékkel, ráöntjük a megpirult szalonnát, és természetesen a kisült zsírocskát, összerottyantjuk, és már tálalható is.
Tálaláskor a megmaradt parmezánt ráreszeljük, és sok-sok frissen őrölt borsot teszünk rá.