A paprikás krumpli az az étel, amelyet senkinek sem kell bemutatnunk. Olcsó, egy seregnyi embert jól lehet vele rakatni, és gyorsan kész van. Kell ennél több?

Ahány ház, annyi szokás: valaki kolbásszal, valaki virslivel, van aki mindkettővel megspékeli, de a savanyúságok terén is megy a vita. Míg egyesek a savanyú uborkára esküsznek, addig mások joghurtos uborkasalátával vagy éppen sóskával fogyasztják.

Bár alapvetően megoszlanak a vélemények, és szigorú receptje sincs igazán, három dolog adja a paprikás krumpli lelkét: a füstölt kolbász, a fűszerpaprika és a zsír. Ez így elsőre furán hangozhat, hiszen a fő összetevője mégiscsak a krumpli, ezzel kapcsolatban azonban csak arra figyeljünk, hogy mindig friss burgonyát vásároljunk.

A zsírral kapcsolatban szerintünk a házi disznózsír a legjobb választás, de a paprikát is érdemes háztól venni, ahol még tudják mi az igazi kézzel készült élelmiszer. És akkor még nem beszéltünk a kolbászról, itt is ég és föld a különbség a házi és a bolti verzió között.

Bár egyesek lecsókolbásszal vagy virslivel készítik a paprikás krumplit,  igazán finom szerintünk füstölt kolbásszal lesz, ez adja meg neki a kellő ízvilágot. Egyesek még füstölt szalonnával is megspékelik, mi azonban ezt most kihagytuk a receptünkből!

Hozzávalók

  • 2 kg burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • 15 dkg szárazkolbász
  • 4 ek étolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk pirospaprika
  • bors
  • friss petrezselyem

A krumplit megtisztítjuk, majd felkockázzuk (érdemes nagyobb darabokra, hogy később ne főjön szét) és a hagymát is apróra vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk.

Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, üvegesre pároljuk, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát. Hozzáadjuk a krumplit, a kolbászkarikákat és a zúzott fokhagymát is, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felöntjük egy kevés vízzel, de ne lepje el teljesen.

Közepes lángon, fedő alatt főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul. Friss petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk.

Ha szeretjük a csípőset koronázzuk meg a paprikás krumplit néhány karika csípős paprikával!

Kép forrása: SINOSZ