A régimódi sárgaborsó főzelék igen megosztó étel, amolyan mumus volt nekünk is nagyon sokáig. Lehet az volt az oka, hogy a menzaiból indultunk ki, pedig kár volt, ugyanis nagyon finom is tud lenni. 

A sárgaborsó főzelék örök klasszikus, amelyet könnyű úgy elkészíteni, hogy ízletes legyen, arra azonban figyeljünk, hogy ne használjunk túl sok rántást/habarást, amitől nehézzé válik. Ha pedig egy késhegyni szódabikarbónát is teszünk bele, akkor hamarabb megpuhul a sárgaborsó.

És, hogy miért érdemes ilyen főzeléket enni? Bár a sárgaborsó főzelék nem tartozik a könnyen emészthető ételek közé, a hüvelyesek nagyon jót tesznek az egészségünknek. Télen, kora tavasszal, amikor friss zöldségekből még csekély a felhozatal, kifejezetten ajánlatos a fogyasztása. A benne található szénhidrátok lassan emelik a vércukorszintet, ideális a felszívódása. Magas rosttartalmának köszönhetően pedig segíti az emésztést, kiemelkedő fehérjetartalma tökéletes az emberi szervezet számára.

Beszerezni is roppant egyszerű a sárgaborsót, hiszen ott hever minden közért polcán, ráadásul olcsón is megvásárolhatjuk.

Hozzávalók

  • 50 dkg sárgaborsó
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • bors
  • olaj

 

Az alaposan, többször átmosott sárgaborsót egy éjszakára beáztatjuk. Főzés előtt leöntjük róla a vizet, majd annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi kb. kétujjnyira ellepi.

A habját leszedtük, megsózzuk, hintünk rá ízlés szerint borsot, beledobjuk a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és egészben a hagymát, majd fedő alatt addig főzzük, amíg a sárgaborsó megpuhul. Ha szükséges, időközben a vizet pótoljuk.

Ezután a sárgaborsó “levéből” merünk egy szedőkanálnyit egy kis tálba, amiben a tejföllel együtt csomómentesre keverjük, majd az egészet belezuttyintjuk a főzelékbe.

Kb. 5 percet forraljuk még így, majd kiszedve a babérleveleket, botmixerrel pürésítjük a sárgaborsót. Sült virslivel, hússal vagy fasírttal egy laktató ebéd.

Borítókép forrása: Pinterest.com