A nyár kihagyhatatlan étele a lecsó, és bevalljuk őszintén, mi a hazai formájáért vagyunk oda a leginkább: próbáltuk már cukkinivel és padlizsánnal, mint a franciák és kalifornia paprikával, mint a spanyolok, de nekünk még mindig a magyaros a legfinomabb.
Általában a legtöbb ház meg van győződve róla, hogy ő maga készíti a legtökéletesebb lecsót, már csak azért is, mert szinte minden háztartásban rábukkanni valamiféle titkos lecsó-receptre. Abban tehát megegyezhetünk, hogy a lecsót sokféleképpen variálhatjuk, és elrontani is nehezebb, mint finomat készíteni.
Annyi bizonyos, hogy négy összetevő kivétel nélkül szükségeltetik hozzá: valamilyen zsiradék, paprika, paradicsom és hagyma. Az már viszont, hogy a lecsó zsiradékon vagy olajon készüljön parázsviták tárgyát képezi, ám nem kell ilyen messzire sem mennünk, hiszen már azon megy a vita, hogy a paprika és a paradicsom szeletelése milyen üdvözítő és egyedi formában történjen. Mi nem vagyunk ilyen szigorúak, szerintünk nyugodtan mehet bele minden, ami csak szem-szájnak ingere.
Van azonban egy lelombozó hírünk is a lecsó rajongóinak: akármennyire is szeretnénk hungarikumként tekinteni rá, sajnos nem az, ugyanis ha szétnézünk más nemzetek fazekában, bizony-bizony feltűnnek olyan ételek, amelyek erős rokonságban állnak a magyaros lecsóval. Most azonban maradjunk csak idehaza, már csak azért is, mert nekünk még mindig a hazai verzió adja a leginkább.
Nekünk az abszolút alap recept a kedvencünk, amelyet hús nélkül készítünk, és tojással dúsítunk.
Hozzávalók
- 5 db tv paprika
- 8 kis db paradicsom
- 0.5 db vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- 4 db tojás
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük.
A megtisztított paprikát, miután a csumáját eltávolítottuk, csíkokra vágjuk. A paradicsomot felkarikázzuk.
Először a paprikát tesszük a serpenyőbe, a lángot magasabbra véve, néha megkeverve pároljuk. Amikor már majdnem megpuhultak a paprikacsíkok, hozzáadjuk a paradicsomot is. Sóval és borssal ízesítjük.
Végül a felvert tojásokat ráöntjük a lecsóra és kevergetve pár perc alatt készre sütjük.
Azonnal tálalva, melegen a legfinomabb.
Borítókép forrása: Cookpad