A legtöbb háztartásban közkedvelt vendég a majonéz, ám a többség beéri a bolti, ízfokozókkal telespékelt műanyagokkal. Mi inkább a természetesre szavazunk, ennek fényében pedig mutatjuk is, hogyan készül a házi majonéz!
Mielőtt azonban belevágnánk, jöjjön egy kis majonéztörténet, s míg olvastok, lazítsátok ki a karizmaitokat, a házi majonéz készítéséhez ugyanis szükség lesz rájuk!
Bár mi magyarok nagyon szeretünk mindent visszavezetni magunkra, ezúttal a spanyolok zsebelhetik be majonéz feltalálója díjat, vagy legalábbis nagyon kapálóznak érte. A legenda szerint a menorcaiak azok, akik a lehető legnagyobb meggyőződéssel állítják: a népszerű mártást bizony náluk, azaz a Baleári-szigeteken találták fel. A legenda szerint, amikor a franciák elfoglalták a szigetet az 1700-as években, egy helyi szakács készített először majonézt a franciák vezérének, Richelieu hercegnek.
A sztori egyébként nagyon sántít, már csak azért is, mert korábbi szakácskönyvek is említik már az olajból és tojásból kikevert receptet, amelyet a Földközi-tenger térségében minden valószínűség szerint már korábban is ismertek.
Akárkiknek is köszönhetjük, az tuti, hogy a majonéz egy klassz dolog: na nem a bolti, ízfokozókkal és tartósítőszerrel megspékelt maszat, hanem az, amit mi otthon, házilag keverünk ki. Mutatjuk, hogyan!
Hozzávalók
- 2db tojássárgája
- só
- őrölt fehér bors
- 2mk mustár
- 3dl olívaolaj
- 3tk citromlé
- 2tk porcukor
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját tegyük egy tálba. Enyhén sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ecetet vagy citromlevet, ha szeretnénk, a mustárt. Keverjük el a hozzávalókat. Folyamatos keverés mellett kezdjük csepegtetni az olajat. Mikor a krém összeállt, már egyenletes sugárban folytathatjuk az olaj adagolását. Az elkészült krémet ízlés szerint ízesítsük citrommal, sóval, borssal.
[sc name=”facebook” ]