Ha már tele a polc a hagyományos köretekkel, és újítani szeretnénk, akkor az édesburgonyás krumplipüré remek választás.

Az édesburgonya szép lassan vált kedvelt alapanyaggá a hazai konyhában, nem is érdemtelenül: a korábban csodabogárnak tartott édeskés gyökérzöldség egészséges, sokféleképpen variálható, és egy-két kivételtől eltekintve remek alternatívát nyújt a mezei burgonyás ételek kiváltásához.

Természetesen a magyarok hagyományos krumplipüréjét sem kell lebecsülni, a vajas-tejes köret nyomán érdemes adni egy esélyt az édesburgonyából készült pürének is, amelyből finom, illatos és egészséges köret varázsolható.

Az elkészítésben azért akad egy kis különbség a krumpli és az édesburgonya között: míg előbbit sós vízben szokás megfőzni a pürésítés előtt, utóbbit érdemes inkább a sütőben kisütni, ugyanis ilyenkor sokkal koncentráltabban megmarad az íze.

édesburgonyás krumplipüré
Forrás: Wikipedia

Hozzávalók

  • 1 kg édesburgonya
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 2 teáskanál vaj
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • bors

 Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, egy villával megszurkáljuk, majd a tepsibe helyezzük őket. Alufóliát borítunk rá, körben kicsit lenyomkodjuk, 180 fokos sütőbe toljuk, és a zöldségek méretétől függően 45–60 perc alatt szép puhára sütjük.

Ha kész, kivesszük, majd pár percig hűlni hagyjuk, utána  félbevágjuk, a húsukat egy kanállal kikaparjuk, majd botmixerrel pürésítjük vagy krumplinyomóval alaposan összetörjük.

Ezután fokozatosan hozzáöntjük a tejet, a tejszínt, az olívaolajat, majd hozzáadjuk a vajat, sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával ízlés szerint ízesítjük, majd még egyszer krémesítjük egy botmixer segítségével.

Az édesburgonyás krumplipüré sült vagy rántott húsok, zöldségek vagy halak, grillezett vagy bundás sajt mellé is ideális köret.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!