céklasaláta
Forrás: Nugets Market
Hirdetés:

Bár több formájában is feldolgoztuk már a bíborvörös zöldséget, még mindig nyerő a hagyományos ecetes céklasaláta, mely kiváló savanyúság gyanánt is.

Bár a cékla áldásos hatása közismert, nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy az élénk színű gyökérzöldség mennyi hasznos tápanyagot tartalmaz. Hogy csak párat említsünk: tele van C-vitaminnal és betainnal – ez utóbbi közismert gyulladáscsökkentő -, de a vasban és a folsavban is bővelkedik, éppen ezért azoknak is ajánlatos fogyasztani, akiknek alacsony a hemoglobin szintje.

A cékla tehát főleg a téli hónapokban az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk, így mindenféle formájában érdemes beiktattunk az étkezéseinkbe. A céklasaláta mellesleg még jól is néz ki – üde látványa minket valahogy mindig jókedvre derít -, sőt még a nátha és az influenza ellen is harcba szállhatsz vele.

céklasaláta
Forrás: What’s in the Pan

Hozzávalók

  • 5 fej cékla
  • 3 ek cukor
  • 5 ek ecet
  • 7.5 dl víz
  • őrölt kömény
  • bors

 

A céklákat alaposan megmossuk, majd bő sós vízben, körülbelül 1 óra alatt megfőzzük.

Amikor kihűlt, levágjuk a két végét, lehámozzuk a héját, és hullámos szeletelővel felszeljük, de tetszés szerint kockára is vághatjuk.

Ízlés szerint kikevert cukros-ecetes salátalével leöntjük, majd őrölt köménnyel és egy kevés borssal ízesítjük.

Isteni finom savanyúság, jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház