Hirdetés:

Rekordot döntött a dió ára, mikor máskor ha nem épp a karácsonyi időszakra készülődve, amikor különösen közkedvelt ez a finomság. 

Bejgli, zserbó, diós bögrés, és még sorolhatnánk azoknak a klasszikus karácsonyi sütiknek a nevét, melyekhez elengedhetetlen a dió. Mivel idén rekordkevés dió termett – az Európai Unióban Magyarországon a legkevesebb -, így sajnos 10-14%-kal is növekedhet a csonthéjas gyümölcs kilójának ára. Ez azt jelenti, hogy a legjobb minőségűek akár az 5000 forintot is elérhetik.

A dióbél termelői ára az elmúlt években átlagosan kilogrammonként 1500–2000 forint között mozgott, a fogyasztói ár pedig minőségtől függően kilogrammonként bruttó 2500–4000 forint között alakult – mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Idén körülbelül 3500 tonna dió termett Magyarországon, ami igen kevés, mindössze fele az elmúlt évtized magyarországi átlagának – írja a napi.hu.

dió
Forrás: Depositesphotos

Bár a fagy is nagy károkat okozott idehaza, az amerikai dióburok-fúrólégy még nagyobb ellensége volt a diófáknak – közli az Agroinform.hu, mely szerint a kártevő egyetlen ellensége a gépi technikával, ismételt és jól időzített permetezés, amit csupán a nagy ültetvények tudnak hatékonyan alkalmazni.

Idén tehát a diós bejgli nem lesz olcsó mulatság, főleg ha boltból kívánjuk beszerezni hozzá a fő alapanyagot.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház