Hirdetés:
Vájling.hu Webáruház

A GOOD Meat márkanév alatt futó labor-csirke egyelőre még csak a szingapúri éttermekben lesz kapható, később azonban a boltokba is eljuthat. 

Világszerte állnak elő újabbnál újabb műhús-variációkkal, így már szemünk sem rebbent meg azon, hogy néhány héttel ezelőtt Londonban vegán hentesüzlet nyitotta meg kapuit. Ám míg a húspótlékoknak többnyire valamilyen növényi összetevő adja az alapját, addig a szingapúri labor-csirke valóban hús, azzal az óriási különbséggel, hogy az előállításában nem halnak meg állatok.

A Szingapúri Élelmiszerügynökség jóváhagyta az Eat Just nevű cég laborban növesztett csirkehúsának forgalmazását, mely egy nagyon különleges eljárás során készül. A hústenyésztés lényege, hogy valódi és élő állatokból vesznek ki sejteket, melyeket egy bioreaktorba helyezve fehérjékkel, aminosavakkal, ásványi anyagokkal, cukrokkal és más anyagok keverékével táplálnak, míg a megfelelő méretet és állagot el nem érik.

good-meat
Fotó: BBC

Bár ez elsőre nagyon furcsán hangozhat, a laborban készült csirkehúsért felelős cég szerint semmilyen antibiotikumok nem használnak fel az előállításhoz, ebből kifolyólag pedig sokkal egészségesebbek és jóval egyenletesebb minőségűek, mint a mindenféle antibiotikumokkal megnövelt nagyipari állattartásból származó húsok. A cégtől egyébként sem idegen az újítás, a GOOD Meat mellett korábban már növényi tojást is alkottak.

Ami pedig a műhús-piacot illeti, érzékelhetően növekvő tendenciát mutat az elmúlt időszakban, ami a jövőben minden bizonnyal csak még jobban emelkedni fog, többek között azért is, mert a húspótlók az állattartás ökológiai lábnyomának töredékéért állíthatók elő.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház