A zapiekanka egy nagyon népszerű lengyel street food ételféleség, amellyel lépten nyomon összefutni Varsó utcáin, és bár a járvány most nem kedvez az utazgatásoknak, jó hír, hogy a lengyel melegszendvics otthon is simán összedobható.
A zapiekanka a ’90-es évek klasszikus magyar melegszendvicseire emlékeztet, melyek a suli büféjében és a házibulikban örvendtek nagy népszerűségnek. A lengyel szendvicscsoda vagy pizza – ugyanis így is nevezik – látványra nagyon hasonlít a mi népszerű melegszendvicsünkre, de íze a füstölt gouda sajt és a csiperkegomba miatt kevésbé megszokott.
Bár a gouda és a gomba szerintünk alap, a szendvics-feltéteknek valójában csak a fantáziánk szab határt, így egészen extra vagy különleges összetevőkkel is megpakolhatjuk.
Hozzávalók
- 1 darab bagett
- 2 darab hagyma
- 500 gramm gomba
- 15 dekagramm füstölt gouda sajt
- olívaolaj kevés
- ketchup a tetejére
A megtisztított gombát és hagymát reszeljük le, majd vágjuk apróra. Tegyük serpenyőbe, kevés olajjal pirítsuk addig, amíg a gomba alól a víz teljesen elpárolog.
A sajtot reszeljük le.
A félbevágott bagettet kenjük meg a hagymás-gombával, majd szórjuk meg reszelt sajttal, utána toljuk 180 fokos sütőbe és 15-30 perc alatt süssük aranybarnára. A kész melegszendvicsre kerülhet ketchup/mustár/majonéz ízlés szerint.
Az arányok ízlésre szabhatóak, lehet növelni és csökkenteni is a gomba és a sajt mennyiségét.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ]