kelbimbóleves
Fotó: Fat Free Vegan Kitchen

Kevés olyan megosztó zöldség van, mint a kelbimbó, pedig hiszitek vagy sem, a kelbimbóleves finom is tud lenni!

A kelbimbó kifejezetten téli zöldség, és bár nagyon egészséges, a többség általában nem tudja mit kezdjen vele, sokakat ugyanis még mindig a menzás rémálom gyötri, ahol többnyire a húslevesben úszkálva találkozhattunk vele.

A mini káposztára hajazó zöldség tehát hátránnyal indul, pedig ha jól készítjük el nagyon finom tud lenni: a lényeg, hogy semmiképpen ne főzzük túl, máskülönben kellemetlen kénes szagot fog árasztani, és még túl is vizesedik. Fontos még emellett, hogy a zöld, tömör példányokat válasszuk a boltban, ugyanis a sárgás levelűek már nem frissek.

kelbimbóleves
Fotó: The Food in My Beard

Hozzávalók

  • Fél kg kelbimbó
  • 4-5 közepes sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db kis karalábé
  • 1 db kisebb zeller
  • 1 fej vöröshagyma vagy sonkahagyma
  • Olaj só
  • Köménymag, oregánó
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • Kukoricaliszt
  • 1 pohár light tejföl

 

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát felkockázzuk, a répákat karikára, a karalábét és zellert pedig kockákra vágjuk. Ezután olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd sózzuk és hozzádobjuk a a sárga- és a fehérrépát, a zellert és a karalábét, összerázzuk, keverjük, és egy kicsit hagyjuk pirulni.

Aláöntünk fél pohár vizet, majd megszórjuk a pirospaprikával és a kukoricaliszttel, és az egészet jó alaposan összeforgatjuk, miközben ügyeljünk arra, hogy ne kapjon oda.   Felöntjük vízzel, és beledobjuk a kelbimbókat is. Fűszerezzük, és fedő alatt lassú tűzön megfőzzük. A végén megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.

Kész is a kelbimbóleves, tálalás után ízlés szerint egy kanál tejfölt keverhetünk bele.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: