Számos legenda övezi, és talán már az franciák sem tudják, miből is állt egykoron, de az tény, hogy a nizzai saláta finom, laktató és gyorsan kész fogás, ami főételként is megállja a helyét.
A legenda szerint az eredeti nizzai salátába csak paradicsom és szardellafilé került, majd egyre több, és több alapanyaggal bővült, például paprikával, olajbogyóval, zöldségekkel, sőt krumplival is. Az étel utáni nyomozást nem segíti, hogy minden forrás más és más összetevőkről beszél, sőt olyanra is akad példa, amely szerint, hal nem is található az eredeti receptben.
Bármi is legyen az igazság, ettől a recepttől, amit mi mutatunk – ha nizzai, ha nem – tutira nem marad éhesen az ember!
Hozzávalók
4 db tojás
50 dkg újkrumpli
125 g olajos hal
20 dkg zöldbab (főtt, félbevágott vagy ecetes, olajos zöldbabsaláta)
15 db fekete olajbogyó
1 ek kapribogyó
0.5 közepes fej fejessaláta
2 db paradicsom (vagy 4-6 db koktélparadicsom)
A vinaigrette mártáshoz
1 tk dijoni mustár (szemes)
2 ek fehérborecet
1 ek citromlé
3 ek olívaolaj
1 ek méz
2 ek víz (elhagyható)
só ízlés szerint
A tojás és a krumplit megfőzzük, megpucoljuk. (Ha nincs zöldbabsalátánk, a felszeletelt zöldbabot vízgőz felett pároljuk.)
A krumplit kockákra vágjuk, majd meglocsoljuk az olajos hal levével, de olívaolajjal is megtehetjük mindezt. Ha ez megvolt, sózzuk meg a krumplit, majd keverjük hozzá a zöldbabot, kapribogyót, olajbogyót.
A vinaigrette mártáshoz valókat összekeverjük.
Egy tányérra, vagy tálkára salátaleveleket fektetünk. Ráhalmozzuk a krumplis keveréket, majd olajoshal darabokat, tojáscikkeket, paradicsom szeleteket.
Végül locsoljuk meg a vinaigrette mártással. (A saláta és a paradicsom kivételével össze is keverhetjük, behűthetjük és tálaláskor adjuk hozzá a saláta levelet és a paradicsomot.
[sc name=”facebook” ]