A franciák tudják milyen a jó desszert, és erre a crème brûlée az egyik legjobb példa.

A crème brûlée a franciák egyik nagy kedvence, amelyről előszeretettel beszélnek szuperlatívuszokban a hazájában, ám ezúttal nem is okvetlen. Az illatos vaníliás krém a tetejére égetett cukorral valóban mesés finomság, ám eredetét illetően megoszlanak a vélemények, hiszen a franciák mellett a katalánok is magukénak vallják. A krém elkészítése egyébként cseppet sem macerás, csak kissé hosszadalmas, hiszen a klasszikus recept szerint sokáig kell a sütőben gőzölni.

Hozzávalók

3 dl habtejszín (50%-os)
1.2 dl tej (3.6 %-os)
5 db tojássárgája
60 g cukor
6 teáskanál cukor (tálaláshoz)
5 csepp vanília kivonat

A sütőt előmelegítjük 140 fokra, a szuffléformákat tepsire helyezzük.

A tejszínt a tejjel együtt éppen csak felforraljuk. Egy tálban elkeverjük a tojássárgáját, cukrot, vaníliakivonatot, majd a forró tejszínes tejet hozzácsurgatjuk és folyamatosan kevergetjük, míg össze nem áll.

Finom szitán átszűrjük, az esetleges habot lemerjük, a sütőformába öntjük.

A tepsit felönrjük annyi meleg vízzel, hogy a formák feléig érjen, majd 40-45 percig sütjük, míg el nem kezd megszilárdulni. (Rázzuk meg a formát, a szélének dermedtnek, a közepének kissé lágynak kell lennie.)

Ha kész vannak, kivesszük a sütőből, teljesen hagyjuk kihűlni, majd tálalásig hűtőbe rakjuk.

Tálalás előtt 1-1 teáskanálnyi cukorral egyenletesen megszórjuk a tetejét és lángszóróval karamellizáljuk.

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: