Bár már a farsangi szezon utolsó napján járunk, egy kívül ropogós, belül pedig pihe-puha csöröge az év bármelyik időszakában jól tud esni. 

Szalagos fánk, túrófánk, amerikai fánk, csöröge. A fánk a farsang legnépszerűbb étele, ám szerintünk nem kell farsang ahhoz, hogy egy finom fánkot elkészítsünk.

Noha számos fánkfajta létezik kerek e világon, ezúttal a csörögére esett a választásunk, el is mondjuk miért: a különleges rombusz alakú finomságot sokkal egyszerűbb és gyorsabb elkészíteni, mint gömbölyded társait, hiszen se dagasztani, se keleszteni nem kell, és úgy általánosságban sincs vele nagy gond.

Hozzávalók

40 dkg liszt
0.5 tasak sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg cukor
10 dkg margarin
2 db tojás
1 csipet só
3 ek tejföl
olaj

A kimért lisztet és margarint egy keverőtálba rakjuk, majd a kettőt összemorzsoljuk. Egészen addig csináljuk míg a margarint kis morzsákra szét nem szedtük.

Ha ezzel megvolnánk, hozzátesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, a szódabikarbóná és a sütőport, majd beleütjük a két tojást is.

Elkezdjük az egészet összedolgozni, és menet közben hozzátesszük a tejfölt is. A tésztát egészen addig gyúrjuk, míg össze nem áll az egész (a tészta elválik az edény falától).

Belisztezett gyúródeszkán kiterítjük a tésztát, és 1.5-1 cm vastagságúra kinyújtjuk.

A tésztába derelyevágóval rombusz alakot vésünk, melyek közepét kicsit kivágjuk, és a videóban is látható módon átcsavarjuk a tészta széleit a lyukon. Időközben az olajat is elkezdjük hevíteni.

Ha elég forró az olaj, mehetnek bele a fánkok. Ha elkészültek a puffancsok, kiszedjük őket az olajból, lecsöpögtetjük, és porcukorral meghintjük. Jó étvágyat kívánunk!

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: