újházi tyúkhúsleves

Újházi tyúkhúsleves. Ki ne ismerné az egyik alapvető levesünket? De vajon a történetét is ismerjük? És mégis mit keres egy színész a konyhában? És mi köze van mindennek Krúdy Gyulához? Elmeséljük!

A történetünk nem máshol, mint a városligeti Wampetics vendéglőjében kezdődik. Ezt az éttermet ma már máshogy ismerheti a nagyérdemű, ugyanis 1910-ben  a Gundel nevet kapta. Az impozáns vendéglő hamar otthont adott a kor művészeinek, és így Újházi Ede (színész, komikus) életében is jelentős szerepet töltött be.

Bár többféle legenda is szárnyra kapott a színész nevét magán viselő leves születéséről, az egyik legenda szerint egy 1932-ben íródott Krúdy Gyula novellában született meg az újházi tyúkhúsleves története. A novella a Magyar Hírlapban jelent meg, elbeszélve a leves megszületését. A történet szerint Újházi a Gundel elődjében tett látogatása során elbeszélte, hogy az érett tyúkhúsból, aprólékokból, tésztával és megfelelő zöldségekkel párolt leves kedvelője. A figyelmes szakács hallgatva  erre, másnap már így készítette el Újházi levesét, amely végül az étlapra is felkerült. Biztosak vagyunk benne, hogy ma is sokan örülnének egy ilyen szakácsnak.

Mi sajnos szakáccsal nem, de egy jó kis recepttel tudunk szolgálni!

Hozzávalók:

  • 1 db körülbelül 2 kg-os tyúk
  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 20 szem egész bors
  • 15 dkg cérnametélt
  • 10 dkg zeller
  • 10 dkg karalábé
  • 10 dkg gomba
  • 10 dkg karfiol
  • 10 dkg zöldborsó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • csipetnyi sáfrány
  • csipetnyi őrölt gyömbér

Tegyük bele az egész csirkét egy fazékba, és háromnegyed részig engedjük fel vízzel. Forraljuk fel a vizet, hogy a hús puhulni kezdjen, de a habot folyamatosan szedjük le róla. Tisztítsuk meg a karalábét, a répát, a zellert és a karfiolt, majd vágjuk kis darabokra és tegyük a levesbe.A gomba héját szedjük le, vágjuk kockákra, majd a paradicsomot, a paprikáz, az egész hagymát, és a petrezselyemcsomót tegyük melléjük.

Hintsük meg a sáfránnyal, egy csipet gyömbérrel, majd egészen alacsony lángon egy-másfél órán át főzzük. Amikor a hús már kész van, vegyük ki a levesből, csontozzuk ki, a húsokat, vágjuk kisebb csíkokra, majd tegyük vissza a levesbe, de már ne főzzük tovább.

Vegyünk ki egy merőkanállal a léből, hígítsuk fel vízzel, majd ebben főzzük meg a cérnametéltet. Ha kész, szűrjük le, szedjük ki tányérokba, és öntsük nyakon isteni újházi tyúkhúslevesünkkel.

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: