Matcha Tea

Hallottál már a matcha teaárról? Ha nem, most mutatunk neked néhány érdekes tényt, ami biztos meghozza a kedved (vagy nem) egy csésze matcha tea elkortyolgatásához!

Elkészítési módja 

A matcha tea szó szerint azt jelenti, hogy porított tea. A hagyomány szerint kétféleképpen készíthetjük el. Az ún. usucha-hoz (híg tea) két chashaku (kb. két teáskanál) tea és 1 dl víz szükséges. Az ismertebb, krémes és sűrűbb koicha azonban 4-5 chashaku matcha teát és fél dl vizet igényel.

Nagyon egészséges

A matcha tea a legkiválóbb teacserjékből készül, rengeteg antioxidánst tartalmaz. (A benne található epigallokatein antioxidáns hatása 137-szerese a zölteáénak.)Japánban orvosságként is használják, csökkenti  koleszterin szintet és a vércukorszint stabilizálásában is segít.

Változatos felhasználás

Por állaga miatt számos étel összetevői között szerepelhet. Például süthetünk belőle muffint, különböző tortákat, de csoki és fagylalt is készülhet belőle. Sőt, még a guacamoléban is lehet helye! De, ha “csak” teaként fogyasztanánk, akkor nem kell sok időt szánni az elkészítésére, mindössze egy két perc, és fogyaszthatjuk is!

Matcha Tea süti | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

Sokáig ébren tart

Háromszor annyi koffein található benne, mint a kávéban, így biztos, hogy egyből kinyílik tőle a szemünk. Ráadásul elhúzódott hatású (8-10 óra), így inkább délelőtti (sőt talán inkább reggeli) fogyasztása javasolt. energizáló hatású, egy hosszú fárasztó napnak elébe nézve kötelező!

A meditáció egyik eszköze

A matcha a zen buddhizmus egyik kelléke és a tradicionális japán teaszertartás alapja. A matcha tea lassú kortyolgatása valóban hasznos lehet a meditatív állapot elérésében. Rajongói szerint a matcha ugyanis nem csak egy tea, hanem jóval több annál: életfilozófia. De, hogy mégis miért segít a meditációban? A benne található L-theanine egy meditációs összetevő: megnyugtat, csökkenti a stresszt és ellazít.

Semmi sem lehet tökéletes 

Most jöjjön a fekete leves! Sajnos kimutatták, hogy a zöld tea a környezetéből kinyert ólmot tartalmaz, ami a matcha esetében harmincszor nagyobb mennyiséget jelent. Ennek oka, hogy a készítése során, kimarad a tealevelek beáztatásának folyamata. Számos jó tulajdonságának hála, nem kell egyből félretennünk a csészét, nyugodtan igyunk belőle, de inkább csak napi eggyel, illetve fogyasztása gyerekeknek nem ajánlott.

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: