A tejszínes gombakrémleves nemcsak télen, de nyáron is ideális választás, ha csak félóránk van összedobni valamit.
Ha van egy botmixer a háznál, lényegében bármilyen krémlevest elkészíthetünk, és ez alól a gombakrémleves sem kivétel. A fűszeres, selymes leves bármikor jól tud esni, nyáron például azért, mert elegendő energiával képes ellátni, és közben mégsem nehezít el.
Az alábbiakban egy olyan receptet mutatunk be, amely kissé eltér a megszokottól, így talán még azoknak is ízleni fog, akik máskülönben nem igazán rajonganak a gombás fogásokért.
Tejszínes gombakrémleves
- 10 dkg szárított erdei gomba
- 5 dkg vaj
- 1 csokor újhagyma
- 50 dkg csiperkegomba
- 0.5 dl száraz fehérbor
- só
- bors
- 1.2dl cukrozatlan habtejszín
A szárított erdei gombát langyos vízbe áztatjuk. A vajat felforrósítjuk, majd a megtisztított, felkarikázott újhagymát megfonnyasszuk rajta. Beleforgatjuk a megtisztított, feldarabolt csiperkét a leszűrt erdei gombával együtt, és kissé megpirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a bort, néhány percig forraljuk, majd felöntjük 8 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, majd ismét felforraljuk. Ezt követően közepes lángon, lefedve 20 percig főzzük.
A levest botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt. A legvégén ismét sózuk, borsozunk, majd egy kevés tejszínnel meglocsolva, és némi borssal meghintve tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ][/sc]