A palacsinta nemcsak édesen finom, a húsos hortobágyi mellett a zöldségekkel töltött változatot is érdemes kipróbálni.
A palacsinta nemcsak fahéjas, lekváros és túrós lehet, millió és egy féle ínycsiklandó sós változat is létezik, amelyek legalább olyan finomak, mint édes társaik. A zöldséges verzióknál maradva, a tésztát szinte bármilyen zöldséggel meg lehet tölteni: mehet bele gomba, borsó, zeller és répa is, ráadásul nem muszáj a friss alapanyagokkal bíbelődni, hiszen a mirelit és a konzerv is bőven megteszi.
Zöldségekkel töltött palacsinta
40 dkg finomliszt
4 db tojás
4 dl tej
3 dl szódavíz (vagy szénsavas ásványvíz)
1 csipet só
2 ek napraforgó olaj (a sütéshez)
Töltelék:
120 g konzerv csiperkegomba
100 g konzerv kukorica
50 g konzerv borsó
50 g konzerv répa
5 dkg trappista sajt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
majoranna ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
petrezselyem ízlés szerint
75 g natúr joghurt
2 ek olívaolaj
A tojásokat egy tálba ütjük, felverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, a tejet, a szódavizet és a csipet sót. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát, nyugodtan hígíthatjuk szódavízzel.
Tehetünk bele olajat is, hogy a sütésnél ne ragadjon le.
Fél óráig pihentetjük.
A palacsintasütőbe kevés olajat öntünk, felforrósítjuk, majd megsütjük a palacsintákat.
A konzerv zöldségeket kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
A pertezselymet apróra vágjuk, olajon megfuttatjuk. Miután lehúztuk a tűzről, hozzáöntjük a joghurtot, majd majoránnával és kakukkfűvel fűszerezzük.
A joghurtos szószt összekeverjük a zöldségekkel, majd minden palacsintatésztára egy kevés tölteléket halmozunk. Megszórjuk reszelt sajttal, és ízlés szerint feltekerjük a tésztát. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ][/sc]