A sült édesburgonya-püré elkészítése nem egy nagy ördöngösség, mégis sokkal különlegesebb, mint a hagyományos változat.
Az édesburgonya rendkívül változatosan elkészíthető alapanyag, tökéletes alapja egy finom krémlevesnek, süthetjük, főzhetjük, tölthetjük, sőt pürésíthetjük is. Az édesburgonya-püré nagyon ízletes és különleges köret, amely még finomabb és karakteresebb lesz, ha főzés helyett megsütjük az édesburgonyát, és néhány szem sárga burgonyát is belekeverünk a krémbe.
Sült édesburgonya-püré
- 2.5 kg édesburgonya
- 3 db sárga burgonya
- 4 ek vaj
- 0.5 tk szerecsendió
- 0.5 tk pirospaprika
- 2.5 tk só
- 0.5 tk frissen őrölt bors
- 1.25 dl tejföl
Az édesburgonyát megtisztítjuk, majd elosztjuk egy tepsiben és a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 30 perc elteltével átforgatjuk, hozzárakjuk a sárga burgonyákat, és további 30 perc alatt puhára sütjük. Ezután kivesszük a sütőből.
A kissé kihűlt burgonyákat félbevágjuk, majd a héjból kikanalazott belsejüket egy nagy tálba, majd villa segítségével kissé összetörjük. Ezután alaposan összekeverjük 2 ek felkockázott vajjal, a szerecsendióval, a paprikával, a sóval és a borssal. Végül beledolgozzuk a tejfölt.
A masszát egy tepsibe vagy egy tűzálló tálba halmozzuk, elsimítjuk, majd elosztjuk rajta a maradék vajkockákat. A 200 fokos sütőben átforrósítjuk kb. 5 perc alatt, majd rövid ideig grillezzük, egészen addig, míg a teteje enyhén barnulni nem kezd.
[sc name=”facebook” ][/sc]