Az édesburgonya-krémleves önmagában is nagyon finom és laktató, különösen ha egy savanykás alma is kerül bele, amelytől kifejezetten kellemes és üde lesz a végeredmény. 

Az édesburgonya, azaz a batáta ugyan még nem olyan népszerű nálunk, mint a krumpli, egyre többször kerül a tányérra. Ennek oka, hogy sárgás héjú gyökérzöldség remekül variálható, köretnek, levesnek, hússal, hús nélkül, millió és egy féle formában elkészíthető, arról nem is beszélve, hogy számos jótékony hatása van. Továbbá fontos hozzátenni, hogy a szuperegészséges zöldség karbonlábnyoma is folyamatosan csökken, mivel a növekvő népszerűségnek köszönhetően egyre több magyar mezőgazdasági-vállalkozó kezd bele az édesburgonya hazai termesztésébe.

Almás édesburgonya-krémleves

300 g édesburgonya
1 közepes db alma (savanykás)
1 közepes szár halványító zeller
másfél dl tejföl
3 dl víz
0.5 fél citromból nyert citromlé
só ízlés szerint

bors ízlés szerint

Az édesburgonyát meghámozzuk, kisebb, közel egyforma méretű darabokra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

200 fokra előmelegített sütőben, lefóliázva kb. 20 perc alatt puhára sütjük.

Az almát meghámozzuk és apróra daraboljuk, a zellerszárat is felszeleteljük, majd olajon mindkettőt megdinszteljük.

Felöntjük vízzel, majd beletesszük a megsült batáta-darabokat, és felforraljuk a levest. Hozzáadjuk a tejfölt, majd hagyjuk egyet-kettőt rottyani.

Ezután botmixerrel simára turmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk és belefacsarjuk a citrom levét. Egyet forralunk rajta, és már tálalhatjuk is.

[sc name=”facebook” ][/sc]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: