Hát mi nem is tagadjuk, hogy az olasz konyha szerelmesei vagyunk, bár a milánói makaróni a legkevésbé sem milánói, sőt még csak nem is olasz. Elmondjuk, miért!
Milánó bár egy igazán szép olasz nagyváros (mindenképpen ajánljuk meglátogatásra), azonban a magyarul milánói makaróninak nevezett étel nemes egyszerűséggel nem is létezik Olaszországban. Születését egyelőre még homály fedi, annyit azonban már tudni róla, hogy a Kádár korszakban alkották meg, és sehol máshol nem ismerik a világon, csakis mi nálunk. Hasonló a helyzet a milánói sertésbordával, amelyről szintén nem hallottak a milánóiak.
Legyen olasz vagy magyar, a milánói makaróni kicsik és nagyok kedvence, így nézzünk, egy hamisítatlan magyar-milánói receptet!
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 1 db közepes vöröshagyma
- 12 dkg sonka
- 20 dkg csiperkegomba
- 50 dkg hámozott paradicsom
- 150 g sűrített paradicsom (kb. 2 dl)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 50 dkg makaróni
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben. Dobjuk rá a vöröshagymát, 1-2 percig pirítsuk rajta, majd jöhetnek a csíkokra vágott sonkaszeletet. Kavargassuk őket, majd mehetnek a vékony gombaszeletek is. Ha leragadna, nyugodtan öntsük fel fél deciliter vízzel. 10 percig pároljunk, majd öntsük hozzájuk a kétféle paradicsom.
Mindeközben lobogó sós vízben főzzük meg a makaróni tésztát. Amíg a tészta fő, 10-15 percig rotyogtassuk át mártásunkat. Körülbelül pont egyszerre lesznek kész. Parmezánnal tálaljuk! A végeredmény garantáltan isteni!