A rántott szárzeller egészséges, mégis finom csipegetnivaló, amit bárki gyorsan és egyszerűen összedobhat otthon is.
A szárzeller (más néven halványított zeller) nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig ha jól bánunk vele, akkor rendkívül finom dolgokat lehet belőle kihozni. Sütve, főzve, párolva is elkészíthetjük, lehet köret, leves, főétel, sőt még nassolnivalónak is megállja a helyét. Ez utóbbira ugyan a nyers zeller is remek választás, most egy olyan példát hoztunk, ahol a zsenge szárakba feta sajtot rejtünk a végeredmény pedig aranybarna panírban kerül a tányérunkra.
Sajttal töltött rántott szárzeller
1 kg zeller
2 tojás
2 ek liszt
10 dkg zsemlemorzsa
7 dkg feta sajt
A zöldséget megtisztítjuk, végeit levágjuk, majd megmossuk. A hosszabb darabokokat kettévágjuk.
Két percig sós, lobogó vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és hideg vízbe mártjuk őket.
A fetából vékony csíkokat vágunk, majd beillesztjük két szárzeller közé.
Óvatosan összenyomkodjuk, majd egyenként bepanírozzuk őket a szokásos módon: lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk. Érdemes odafigyelni az alapos panírozásra, hogy sütés közben ne folyjon ki a sajt.
Bő, forró olajban a panírozott zellereket aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre tesszük, hogy leitassuk róla a felesleges olajat. Magában vagy könnyed, fűszeres mártogatóssal kínáljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ][/sc]