Tudjátok miért rekorder a pomelo? Na, és azt, hogy hogyan érdemes meghámozni? Persze, a boltokban már egész gyakran találkozni vele, de nem árt, ha összeszedjük az ismerteinket róla! Kezdjünk is bele!
A pomelo vagy pummelo egy Malajziában és Polinéziában őshonos, a legnagyobb méretű citrusféle. A gyümölcs egy 15 méter magas fán terem. Első ránézésre egy óriás méretű grapefruithoz tudnánk hasonlítani.
Érdekesség, hogy a Távol-Keleten kultikus növénynek számít, holdünnepek alkalmával sapkát szokás készíteni belőle.
Mire jó a pomelo?
Elsősorban a citrusokra jellemző magas C-vitamin tartalom miatt érdemes fogyasztani, de nem elhanyagolható kálcium-és káliumtartalma sem. Kifejezetten alacsony kalóriatartalmú, így a fogyókúrás étkezésbe is nyugodt szívvel beilleszthető. A Fülöp-szigeteken és Dél-Kelet Ázsiában az epilepszia és az ekcéma tüneteinek enyhítésére is alkalmazzák. Levét lázcsillapítóként adják a betegeknek ezekben az országokban.
Tippek és tanácsok a pomeló rajongóinak!
A hosszú út alatt, ameddig hazánkba eljut, nagyon sok vegyszer érheti, így különösen fontos hogyan pucoljuk meg. A gyömölcsöt közvetlenül érő hártyát mindenképpen válasszuk le, egyébként élvezhetetlen lesz a pomelo íze. Ha biztosra akarunk menni, akkor válasszuk a minél ságább héjú egyedeket, valószínű, hogy ez esetben sikerül édes példányt kifognunk. Jó hír emellé, hogy hűvös helyen tárolva több hétig is eláll.
Most pedig jöjjön egy igazán profi videó a pomeló szakszerű meghámozásáról! Lássuk!