A medvehagyma , amely általában március végén és április elején bontja rügyeit, egy igazi kincs az egészséges étrend részeként. Ez a kora tavaszi növény, mely hasonló időben jelenik meg, mint a hóvirág, rendkívül jótékony hatással van szervezetünkre. A medvehagyma nemcsak friss ízével nyűgözi le az ínyenceket, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik.
Elsősorban kiemelkedik vérkeringésre gyakorolt pozitív hatása, amely segíthet csökkenteni a magas vérnyomást és javítani az általános szív- és érrendszeri egészséget. Emellett hozzájárulhat az emésztőrendszer egészségéhez is, segítve az emésztést és csökkentve a gyulladásokat.
A medvehagyma sokféle módon felhasználható a konyhában, és egyik legnépszerűbb formája a medvehagymás pogácsa. Íme egy egyszerű recept, amelyben kiemelkedik a medvehagyma friss és ízletes íze:
Medvehagymás pogácsa recept
Hozzávalók:
250 g liszt
100 g vaj vagy margarin
100 g reszelt sajt
1 tojás
2-3 evőkanál tejföl
1 kisebb csokor friss medvehagyma (finomra vágva)
1 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
1/2 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (356°F).
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a fekete borsot.
Adjuk hozzá a vajat vagy margarint, és morzsoljuk össze a liszttel, amíg morzsás állagú nem lesz.
Keverjük hozzá a reszelt sajtot és a finomra vágott medvehagymát.
Egy másik kis tálban verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük simára.
Öntsük a tojásos keveréket a lisztes keverékbe, és gyúrjuk össze, amíg egy rugalmas tésztát kapunk.
Nyújtsuk ki a tésztát egy vékony lapra, majd pogácsaszaggatóval szúrjunk ki pogácsákat belőle.
Helyezzük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 12-15 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
Hagyjuk kihűlni néhány percig, majd tálaljuk még melegen.
Kép forrás: StreetKitchen.hu