A szegények eledeleként is emlegetett krumplis tészta az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb étel a magyar konyhában, hiszen pusztán három alapanyag kell hozzá: krumpli, tészta és hagyma. Ez a három pedig szinte minden konyhában kivétel nélkül megtalálható!
Bár tápanyagtartalma kérdéses, az biztos, hogy hála a tésztának és a krumplinak egy laktató és ütős étel. A legfinomabb, ha kovászos vagy csemege uborkával esszük, de bármely ecetes savanyúság is kiválóan megy hozzá. Nézzünk egy hagyományos, ám annál finomabb bevált krumplis tészta receptet!
Hozzávalók
- 50 dkg fodros vagy kocka tészta (durum)
- 50 dkg krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- olaj (vagy zsír)
- 1 tk pirospaprika (őrölt)
- bors (őrölt )
- kömény (őrölt)
- só
- kovászos uborka
A krumplit feltesszük főni. Ezután a vöröshagymát félbevágjuk, majd felaprítjuk és egy kevés zsírban vagy olajban megpároljuk, arany színűre pirítjuk. Ezután lehúzzuk a lábast a tűzről, rádobjuk a pirospaprikát és összekeverjük. A krumplit leszűrjük és jöhet is a hagymás-paprikás alapra. Nem muszáj teljesen összetörni a krumplit, maradhat nyugodtan darabos is ízlés szerint.
Sós vízben megfőzzük a tésztát, és összekeverjük a krumplis alappal. Nyugodtan adjunk hozzá néhány evőkanál főzőlét, annál szaftosabb lesz a végeredmény. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és egy nagyon kevés őrölt köménnyel megbolondíthatjuk a végeredmény!
+1 tipp
Igazán különlegessé teheted a krumplis tésztát, ha a fentebb említett műveletek után még egy kicsit rápirítasz, és tűz alatt serpenyőben átforgatod. Ehhez előfordulhat, hogy szükséged lehet egy kis plusz zsírra (például mangalica zsírra), ne sajnáljuk róla!