A koriander (lánynevén cilantro) egy igazán népszerű fűszer, ám amennyi csodálója van, legalább annyi gyűlölője is akad.
Régi szakácskönyvekben gyakran beléndfű, zergefű vagy cigánypetrezselyem néven ismerték a koriandert. Talán manapság is sokan gondolják úgy, hogy a koriander biztosan a messzi trópusokról kerül az asztalunkra, ám ez tévedés. Ez a fűszer bárhol megterem Magyarországon is, a kiskertekben, de a lakások erkélyein is!
Koriander hatása
Számos vitamin és ásványi anyag található a korianderben, úgy mint A-, C- és K-vitamin, de folsavat, káliumot, vasat, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Emellett erős méregtelenítő hatása van, ezért segíti a máj,a vese, a tüdő és a bőr állapotát.
Emellett a koriander izomnyugattó és izomlazító tulajdonságokkal is rendelkezik, rendszeres fogyasztásával az alvás minősége is javítható. A benne található B-vitaminok szintén segítenek az idegrendszer normál működésének fenntartásában.
Felhasználása
A koriander elnevezés egyaránt vonatkozik a növény minden hasznosítható részére, mégis a levele és a termése nagyban különbözik egymástól. A növény gyökere például a nálunk is kapható zöld currypaszta egyik alkotóeleme.
A korianderzöld látványban hasonlít a petrezselyemhez, ám íze annál különbözőbb. Tulajdonképpen ez is az oka, hogy a korinader olyannyira megosztó fűszernövény. A friss korianderzöld felhasználási területe is igen széles, egyaránt alkalmazzák salátákba, szendvicsekbe vagy egytálételekbe. A thai, mexikói, indiai és brazil konyha is előszeretettel használja különleges ízvilágát.