A tiramisu egy klasszikus olasz desszert, amely eredetileg kávéval és kakaóval készül. Az epres változat azonban egy könnyedebb, gyümölcsösebb alternatívája ennek a desszertnek, amely tökéletes választás a nyári hónapokban.
Az epres tiramisu frissessége és könnyedsége miatt ideális választás lehet egy kerti parti vagy családi összejövetel desszertjeként. Az érett, zamatos eprek és a krémes mascarpone kombinációja igazán ellenállhatatlanná teszi ezt az édességet.
Epres tiramisu receptje:
Hozzávalók:
- 500 g friss eper, szeletekre vágva
- 250 g mascarpone sajt
- 200 ml habtejszín
- 100 g porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 csomag babapiskóta
- 200 ml friss eperlé (vagy narancslé)
- 1 citrom reszelt héja
- Friss mentalevelek a díszítéshez
Elkészítés:
- Eprek előkészítése: A friss epret megmossuk, szeletekre vágjuk, és egy kis cukorral megszórjuk, hogy levet eresszen.
- Mascarpone krém készítése: Egy nagy tálban a mascarpone sajtot simára keverjük a porcukorral és a vanília kivonattal. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a mascarpone krémhez forgatjuk.
- Babapiskóta áztatása: Az eperlevet (vagy narancslevet) egy tálba öntjük, és a babapiskótákat egyenként gyorsan beleforgatjuk, hogy megszívják magukat, de ne ázzanak el túlságosan.
- Rétegezés: Egy tál aljára egy réteg áztatott babapiskótát helyezünk. Erre egy réteg mascarpone krémet kenünk, majd egy réteg szeletelt epret teszünk rá. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló elfogy, a tetejére krém és eper kerüljön.
- Hűtés: Az elkészült desszertet legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Tálalás: Friss mentalevelekkel és citrom reszelt héjával díszítve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok az elkészítéséhez és fogyasztásához!