Egy nyári délutánon, amikor épp egy barátnős összejövetelre készültünk, eszembe jutott, hogy meglepjem a lányokat egy friss cseresznyés pitével. A kertünkben hatalmas cseresznyefák vannak, és minden évben bőven teremnek. Ahogy a pite sült a sütőben, a konyhát betöltötte a friss cseresznye és az édes sütemény illata. Amikor végre kivettük a sütőből, és az első szeletet megkóstoltuk, mindenki el volt ragadtatva. Azóta is ez a recept a barátnős összejöveteleink sztárja.

Hozzávalók:

  • 500 g friss cseresznye, kimagozva
  • 200 g cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 csipet só
  • 1 csomag bolti vagy házi készítésű pitetészta
  • 1 tojás (a kenéshez)
  • Porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a kimagozott cseresznyét, cukrot, citromlevet, kukoricakeményítőt és sót. Hagyjuk állni 10-15 percig, hogy a cseresznye levet engedjen.
  3. Nyújtsuk ki a pitetésztát, és béleljük ki vele egy piteformát. Öntsük bele a cseresznyés keveréket.
  4. Nyújtsuk ki a másik tésztalapot, és vágjunk belőle csíkokat a rácsos tetőhöz. Helyezzük a csíkokat a pite tetejére rácsos mintázatban.
  5. Kenjük meg a tésztacsíkokat felvert tojással, hogy szép aranybarna legyen sütés után.
  6. Tegyük a pitét az előmelegített sütőbe, és süssük 45-50 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül és a töltelék bugyborékol.
  7. Hagyjuk a pitét kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral tálalás előtt.
author avatar
Nyers Marcell
Hirdetés: