Az igazi Lasagne alla Bolognese, nem túl olcsó, és cserébe még macerás is elkészíteni. Mindenképpen írj listát, és a pénztárcádba is nyúlj bele rendesen! Na, most hogy elmondtunk róla minden rosszat, jöhet a jó is: mégpedig az, hogy elképesztő finom!
A lasagne story
Gondoltátok volna, hogy a Kr. e. 1. században élt filozófusnak, Cicerónak is egyik kedvence a lasagne volt? Ebből természetesen egyenesen következik, hogy a lasagne, bizony-bizony valóban régi római étek. Amint azt már megszokhattuk, a lasagne sztorija sem mentes az ellentmondásoktól, ám nézzük el ezt neki, ha már az ókorban is ismert eledel volt.
Egyes feltételezések szerint etruszk eredetű, míg mások szerint a perzsáknak köszönhetjük az első lasagnét. Cikkünk szereplője vékonyra nyújtott tésztalapokból állt, amit sajttal és hüvelyesekkel tálaltak. Népszerűségének egyik oka az lehetett, hogy akkoriban az elvesztett fogak hiánya miatt felértékelődtek a puha ételek. Mára szerencsére már nem csak ezért fogyasztjuk oly lelkesen.
Egy igazi olasz recept
Először is ezekre lesz szükségünk hozzá! Azért megnyugtatunk mindenkit, hogy ekkora mennyiségből nyolc személy is tuti jól lakik. A biztonság kedvéért azonban írjuk fel a listát vagy fényképezzük le, nehogy valami a boltban maradjon!
A raguhoz
- 1 nagy fej fehér hagyma (vagy vöröshagyma)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa (vaskosabb)
- 2 dl paradicsomlé (100 %-os)
- 1 kk kakukkfű (szárított)
- 1 kk oregánó (szárított)
- 1 tk bazsalikom (szárított)
- 0.5 tk rozmaring (szárított)
- 1 csipet szegfűszeg (nagyon apró)
- 0.5 kg darált sertéshús
- 2 ek ketchup
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál cukor (ízlés szerint)
- 2 kk majoranna
A tésztához
- 1 db tojás (nagy)
- 10 dkg finomliszt
- 1 csipet só
A tejmártáshoz (besamel)
- 7 dkg vaj
- 3 csapott ek finomliszt
- 4 dl tej (forró)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió
A szóráshoz
- 20 dkg sajt (trappista, mozarella v. bármilyen félkemény sajt)
És kezdődhet is a főzőcske!
A hagymát, a fokhagymával és a sárgarépával együtt egy kevés olajon lepirítjuk. Ekkor hozzáadhatjuk a darált húst, amit fehéredésig párolunk a lábosban. Ezután felöntjük a paradicsomlével, hozzáadjuk az összes fűszert, és sűrűre főzzük.
Amíg fő a ragunk, addig nyugodtan hozzáláthatunk a besamelhez: a vajat megolvasztjuk, és simára keverjük liszttel, akárcsak mintha egy rántás alapot készítenénk. Ezt a masszát forró tejjel felöntjük, befűszerezzük és sűrűsödésig kb. 2 percig kis lángon főzzük.
A tésztát összegyúrjuk a tojásbol és lisztből, egy csipetnyi sóval egyetemben. A lényeg, hogy nyújtható legyen, ne is túl lágy, de ne is túl kemény. Sodrófával vagy tésztanyújtó géppel pedig papírvékonyra kinyújtjuk, majd félretesszük őket.
Egy jénai tálat vajjal kikenünk és elkezdjük rétegezni rá a tésztát, a besamelt, valamint a ragut. Az alján tésztával kezdünk, a végén pedig besamellel fejezzük be. Pontosabban a legtetejére a reszelt sajt kerüljön.
A sütőben 200 fokon aranybarnára pirítjuk a lasagnát. Valóban elég macera – mi is tudjuk – de higyjétek el, hogy megéri!