Szeretnél egy igazán különleges, ropogós és gyors vegetáriánus ételt készíteni? Próbáld ki ezt a spárga tempura receptet, amit házi csiliolajos öntet tesz igazán izgalmassá! A recept könnyű, gyors és garantáltan lenyűgöz mindenkit.
Mi az a tempura?
A tempura egy japán technika, ahol zöldségeket vagy tengeri herkentyűket vékony tésztába mártanak, majd forró olajban ropogósra sütnek. A trükk a hideg szódavíz használata – ettől lesz extra ropogós!
Miért fogod imádni?
- 10 perc előkészület, 10 perc sütés
- Tökéletes előétel vagy főétel mellé
- Gluténmentes liszttel is működik
- Vegánná is tehető (tojásmentes)
Hozzávalók (2 főre)
A csiliolajhoz:
- 4 evőkanál semleges ízű olaj (pl. napraforgó vagy repce)
- 1 teáskanál szárított csilipehely
- 1 gerezd fokhagyma, finomra reszelve
- 1 teáskanál szójaszósz
- 1 teáskanál szezámolaj
- 1 teáskanál rizsecet (vagy almaecet)
A tempurához:
- 100 g sima liszt
- ½ teáskanál sütőpor
- 100 ml szódavíz (hideg)
- 150 g zöld spárga (alsó, fás részek levágva)
- Növényi olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. Készítsd el a csiliolajat.
Egy kis serpenyőben forrósítsd fel az olajat. Amikor már meleg (de nem füstöl), húzd le a tűzről, és keverd hozzá a csili pelyhet, fokhagymát, szójaszószt, szezámolajat és ecetet. Tedd félre, hogy az ízek összeérjenek.
2. Készítsd el a tempura tésztát.
Egy tálban keverd össze a lisztet és a sütőport. Lassan adagold hozzá a hideg szódavizet, közben egy villával kevergetve – nem baj, ha maradnak benne csomók!
3. Melegítsd elő az olajat.
Egy mély serpenyőben hevíts kb. 5 cm olajat 180°C-ra. Ezt úgy is tesztelheted, hogy egy kis darab kenyeret beledobsz – ha 30 másodperc alatt aranybarna lesz, jó a hőmérséklet.
4. Sütés:
Mártogasd a spárgát a tésztába, majd óvatosan helyezd a forró olajba. Süss 2–3 percig, amíg aranybarnára és ropogósra sül. Papírtörlőn csepegtesd le.
5. Tálalás:
Rendezd a spárgákat egy tálra, és kanalazz rá a csiliolajból. Friss lime-mal vagy citrommal még ütősebb!
Gyakran kérdezitek
– Hogyan készül a spárga tempura otthon?
Egyszerűen! Lisztből, szódavízzel és spárgával készül egy könnyű tészta, amit forró olajban ropogósra sütünk.
– Mivel lehet tálalni a spárga tempurát?
Legjobban házi csiliolajjal, szójaszósszal, friss lime-mal vagy párolt rizzsel.
– Lehet-e gluténmentesen készíteni?
Igen! Használj gluténmentes lisztet, és a recept ugyanúgy működik.
– Milyen olajat használjak a tempurához?
Semleges ízű, magas hőfokon is stabil olajat: napraforgót vagy repcét.
További tippek:
- A tésztát ne keverd túl, mert akkor nem lesz légies.
- A szódavíz legyen hideg – ez adja a ropogósságot!
- A csiliolajat napokkal előbb is elkészítheted.
Próbáld ki ezt a ropogós, pikáns vegetáriánus csodát, és lepd meg vele a családot vagy vendégeidet!