Nyugodtan mondhatjuk, hogy a tiramisu a desszertek pizzája. A világ legnépszerűbb olasz desszertjét egyszerűen nem lehet nem imádni. Főjön az a kávé és érlelődjön az a rum, mert ma az egyik legfinomabb sütemény kerül az asztalunkra!
A tiramisu népszerűségének egyik oka talán éppen egyszerűségében rejlik, hiszen valljuk be, elég könnyű elkészíteni, sőt nagyon finom is. Persze hátrább az agarakkal, ugyanis még a jót is el lehet rontani, például, ha nem megfelelő anyagokat választunk vagy a mennyiséggel csúszunk el. A tirami su jelentése egyébként ‘dobj fel’ vagy ‘vidíts fel’, ami minden valószínűség szerint a benne található főzött kávéra asszociál.
Hozzávalók
- 25 dkg mascarpone
- 3 dkg porcukor
- 3 db tojás
- 2 dl kávé
- rum vagy amaretto (lehet aroma is)
- 36 db babapiskóta
- holland kakaópor
A mascarponét egy nagy keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojások sárgáját. A fehérjéket robotgéppel kemény habbá verjük, majd laza mozdulatokkal a mascarponéhez adjuk.
Egy mélytányérba töltjük a kávét, és hozzáöntjük az alkoholt, majd a babapiskótát gyors mozdulatokkal megforgatjuk benne, vigyázva hogy ne ázzanak el túlságosan.
Egy magasabb falú edénybe (kb. 6 cm) szorosan egymás mellé tesszük a megmártott piskóták felét, majd a krém felét is rákenjük. Ezután ismételten beterítjük egy újabb réteg kávéba áztatott babapiskótával, és rátesszük a maradék krémet is.
Érdemes egy éjszakára a hűtőben pihentetni a tiramisut, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt a tökéles íz és a gusztaság kedvéért megszórhatjuk kakaóporral.
Kép forrása: Pinterest.com
Próbáld ki a “Tiramisu Dorina módra” receptet is a kisfazek.hu oldalról!