A szülők rémálma, ha nyaralás alatt rossz az idő, s a család a kis területű nyaralóba szorul. A gyerekszobából ismert sok játék nem áll ugyan rendelkezésre, de semmi pánik, egy konyha is épp elég játszanivalót kínál.

Elég csak a fazekakat, fedőket, fa és fémkanalakat a gyerekek kezébe adni, s az erős idegzetű szülők máris élvezhetik a koncertet. A kifinomultabb hallásúaknak a vízzel telt borospoharat ajánljuk. A technika: mutatóujjunkat a vízbe mártjuk, majd a pohár peremén köröztetjük. Több pohár különböző vízállása esetén egész dallamokat is le tudunk játszani: már a hangolással is telik az idő. Ugyanígy tölthetjük meg vízzel és hangolhatjuk be apa üres sörösüvegeit, bár ez már a fújástechnika miatt több gyakorlást igényel. (Viszont felettébb hasznos, ha gyermekünk hangszerválasztását a fuvola irányába szeretnénk terelni.)

A homokvár-építést se sajnáljuk, ha ott a gyurma. Nem, nem kell a beszerzéséhez szakbolt, vagy hipermarket: sóból, lisztből és vízből is elkészíthetjük. 1 kg liszthez fél kiló sót adunk, s annyi vizet, hogy jól gyúrható „tésztát” kapjunk. Ha a víz mellé egy-két evőkanál étolajat is teszünk, még biztosabbak lehetünk benne, hogy a kész termékek nem repednek meg száradás közben. A só-liszt gyurma alapszíne a fehér, de ez színezhető, például kakaó- vagy karobporral barnára. A gyurmából aztán bármi készíthető, ha már a barna színnel példálóztunk: gyufaszál tüskékkel és feketebors szemekkel egy egész sündisznócsalád. De a parton gyűjtött kavicsok is szolgálhatnak díszítésül. Ha elkészültek az alkotások, csak ki kell száradniuk a levegőn (ez napsütés nélkül is megtörténik) – arra kell csak figyelni, hogy mindennek van alja is, ami levegő nélkül nem szárad…

 | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

A só-liszt gyurmát valamiért szeretik kóstolgatni a gyerekek. Megtehetik – bajuk nem lesz tőle. De gyúrhatnak olyan tésztát is, ami finom, és kifejezetten evésre való. A kókuszgolyó kész főnyeremény: akkor is elkészíthető, ha a nyaraló alapfelszereltségéhez nem tartozik sütő. Nem kell hozzá más, csak darált háztartási keksz, néhány evőkanál kakaópor, lekvár és gyümölcstea, megfelelő arányban persze, de ezt nem lehet elrontani. Ki lehet keverni fakanállal, de lehet, a gyerekek inkább a kézzel gyúrást választják… Arra is készüljünk fel, hogy a tészta nem feltétlenül golyó formában fog testet ölteni, hanem ehető gyurmaként hurkák, majd csigák és egyéb furcsaságok készülhetnek. Ha azonban gyermekeink hajlandóak a gombócgyúrásra, a kókuszreszelékbe forgatást se felejtsük el. Hátha készülnek olyan mintadarabok is, amelyekből még a szomszédokat is megkínálhatjuk.

author avatar
Gyenes Zsuzsa
Hirdetés: