Mindig is kíváncsiak voltunk, mire fel ez a nagy felhajtás a répatorta körül. Bár főképpen a tengerentúlon éli divatját, az amerikai filmek szülinapi buliinak vagy kávéházainak elmaradhatatlan kelléke.
A répatorta egyáltalán nem valami ördöngösség, egész egyszerűen is elkészíthető. Tulajdonképpen egy kevert sütemény, amely a répától marad igazán puha és szaftos, a fűszerektől pedig finoman illatos. A répa ráadásul egész évben pénztárcabarát áron is beszerezhető, így különösebben nem is drága elkészíteni.
Ha kész maga az alap, akkor a répatorta tetejét kedvünk szerint variálhatjuk. Például tehetünk úgy, ahogy az amerikai háziasszonyok, miszerint megkenhetjük vaníliás, porcukros natúr krémsajttal. A krémsajt helyett egyébként választhatunk mascarponét is, ebben az esetben azonban spékeljük meg egy kis lime-vagy citromlével és reszelt citromhéjjal a porcukor mellett.
- A torta tetejét diszíthetjük dióval is.
Hozzávalók
- 5 dl reszelt sárgarépa
- 20 dkg darált dió
- 22 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
- 2 dl olaj
- 25 dkg rétesliszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál sütőpor
- fahéj, gyömbér ízlés szerint
- A mázhoz:
- 25 dkg mascarpone
- 5 dkg vaj
- porcukor
- citromlé
- citromhéj ízlés szerint
A hozzávalókat összekeverjük, és kikent, lisztezett formában 180 fokon 1 óráig sütjük (légkeveréses sütőben 40 perc is elegendő lesz).
A máz hozzávalóit habosra keverjük, majd a kihűlt tortára kenjünk.