Ismételten egy örök klasszikus kerül terítékre. Nincs olyan ember, aki ne ismerné a mákos nudlit, mégis nagyon kevesen állnak neki otthon elkészíteni. Itt az ideje lebontani a tévhiteket, ugyanis a mákos nudli elkészítése egyáltalán nem bonyolult, sőt!
A mákos nudli eredetét balladai homály fedi, bár ez mit sem von le értékéből. Nem kell nagy konyhatündérnek lenni, hogy elkészítsük, ám néhány dologra figyeljünk oda!
Azért, hogy a nudlik igazán csúszósak maradjanak, a megfőtt puha nudlikat érdemes vajba vagy olajba megforgatni. Ha édeset készítünk, akkor válasszuk inkább a vajat, ha sósat csinálunk, akkor pedig az olajat.
Egy kiadós gulyásleves után például remekül illik egy palacsinta vagy egy mákos nudli. Azt már megmutattuk, hány féleképppen készülhet a palacsinta, így most a nudli volt a soros.
Hozzávalók
- 90 dkg burgonya
- 30 dkg finomliszt
- 1 db tojás
- 5 dkg margarin
- só ízlés szerint
- 15 dkg darált mák
- 8 dkg porcukor
A burgonyát megpucoljuk és sós vízben puhára főzzük.
Leszűrjük, összetörjük krumplinyomóval, hagyjuk kicsit hűlni.
Amikor kézmeleg, beletesszük a margarint , jól átgyúrjuk vele, hogy elolvadjon benne, majd a lisztel, pici sóval és a tojással közepes kemény tésztát gyúrunk.
Lisztezett deszkán 1 cm vékonyra kinyújtjuk és 1 cm csíkokra felvágjuk, majd 2 cm kis darabokra vágjuk és lisztezett kézzel egyenként megsodorjuk.
Forrásban lévő sós vízben kifőzzük.
Amikor feljön a nudli a víz tetejére, még 1 percig főzzük és kiszedjük egy nagy jénaiba. (Ezt az adagot kb. 3 részben lehet kifőzni.)
Megszórjuk jó sok cukrozott mákkal. Melegen és hidegen is tálalható.
Ízlés szerint reszelt citromhéjjal is megszórhatjuk, nagyon kellemes ízvilágot kölcsönöz neki.
Jó étvágyat kívánunk hozzá.