A lebbencsleves egy hagyományos, húsmentes leves, amelyben tényleg semmi nincs csak zöldségek és tészta. Természetesen ha szeretnétek, akkor szalonnával is dúsíthatjátok, éppen úgy, ahogyan mi is tettük.

A lebbencsleves egy olyan örök klassszikus, amelyet mindenki ismer, valójában azonban egy régi parasztétel. Igaz, gyerekként nem igazán értettük, aztán felnőttként valahogy mégis megszerettük. Bár a menzai verzióért mi sohasem rajongtunk, amit viszont a nagyi készített, azért egyenesen odavoltunk.

A lebbencsleves lényege a nagy összetördelt tészta, amely miatt főfogásnak is beillik. Ha szeretnétek rakhattok bele kolbászt vagy szalonnát, így még laktatóbb les.

Hozzávalók

  • 15 dkg tészta (lebbencs)
  • 3 db burgonya
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 kis db zeller
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • só ízlés szerint
  • 1 kávéskanál ételízesítő
  • 1 csipet bors
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1.5 l víz

 

A füstölt szalonnát felkockázzuk, és zsírjára sütjük. Mellédobjuk a szintén apróra vágott hagymát.

Egy másik edényben olajon megpirítjuk a kisebb darabokra tört tésztát (úgyis megduzzad). Akkor jó, ha szép halvány barnák.

Ha a szalonna és hagyma megpirult, hozzáadjuk a fűszer pirospaprikát, és gyorsan felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk.

Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, fokhagymát, a fűszereket, ételízesítőt. 10 perc elteltével a tésztát, és a kockára vágott krumplit is belekeverjük.

30-40 perc főzés után megszórjuk petrezselyemzölddel, majd tálalhatjuk. Jó étvágyat!

Borítókép: Receptműhely

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: