A kínai éttermek egyik sztárja kétségkívül az édes-savanyú mártás, amelyért egy időben mi is nagyon oda voltunk. 

Az édes-savanyú szószt a kínai gyorséttermek tették világhírűvé, de már jó ideje üveges formában is kapni a boltokban. Ezekkel az a legnagyobb gond, hogy tele vannak mindenféle mesterséges alapanyagokkal, amivel nem kellene traktálni a szervezetünket.

Van azonban egy remek hírünk a kínai konyha szerelmeseinek, mégpedig az, hogy házilag is egész könnyen elkészíthető a szósz, amely remekül megy majd a különböző húsfélékhez, és rántott zöldségekhez is nyugodtan tálalhatjuk.

Szerintünk megér egy próbát!

Hozzávalók

  • 1 evőkanál víz
  • 2 evőkanál almaecet
  • 2 szál újhagyma szára
  • 140 milliliter ketchup
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 evőkanál chiliszósz (édes)
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint 
  • ízlés szerint bors

Az újhagyma szárát és a sárgarépát vágjuk fel ízlés szerinti nagyságúra. A ketchupot öntsük egy lábasba, öntsük hozzá a szójaszószt, az almaecetet, a mézet és a chiliszószt, adjuk hozzá az étkezési keményítőt és a vizet, majd az egészet keverjük simára.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Ha kész, keverjük hozzá az összevágott sárgarépát és a hagyma zöldjét.

Ezeket az összetevőket ki is hagyhatjuk belőle.

Recept forrása: Só és bors

Borítókép forrása: Cookpad

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: